Picigin – sport ili zabava?

Piše
Mateo Galić

Jun 29, 2016

Dolaskom ljeta i toplih, sunčanih dana, sve je popularniji picigin. Što znate o ovoj sve popularnijoj igri?

Picigin je amaterski sport koji se igra loptom na pješčanoj plaži, u plićaku. Igraju ga ljudi svih životnih dobi.

8

PODRIJETLO

1908. godine, tri godine prije nego što će u ove krajeve doći nogomet, splitski su studenti iz Praga na kupalište u gradu donijeli neobičnu igru koja se zvala vodeni polo, odnosno na engleskom water-polo. Na Bačvicama nema dovoljno dubokog mora, pa je stoga moguće, kako misle neki istraživači, da se picigin razvio iz osebujnoga splitskog vaterpola na suhom. Bilo kako bilo, picigin po pravilima koja su manje-više ostala nepromijenjena do danas se na Bačvicama igra još od Prvog svjetskog rata.

POVIJEST

Picigin je začet u Splitu, i smatra ga se “najsplitskijim” sportom. Kultno igralište za picigin jesu Bačvice, splitska pješčana plaža. Odatle se, zbog svoje atraktivnosti, proširio po čitavoj hrvatskoj obali te se razvio u specifične lokalne stilove i varijacije.

Entuzijasti u Splitu igraju picigin tijekom cijele godine, a u novije vrijeme je na Bačvicama ugrađen reflektor za noćnu igru. Tradicija je igranje novogodišnjeg picigina prvog dana nove godine, a od 2005. godine održava se i tzv. “prvenstvo svita u piciginu”. Do 2008., na prvenstvu su ocjenjivani zadani oblici skokova piciginaša, ali od 2008. ocjenjuje se ukupan umjetnički dojam ekipe.Krajem srpnja 2007., ministar kulture RH Božo Biškupić potpisao je preventivno rješenje, kojim je picigin zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro RH.

OPIS I PRAVILA

Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima. Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača u moru dobokom deset do dvadeset centimetara (ako je more dublje, to samo usporava igru i umanjuje atraktivnost) raspoređenih u peterokut međusobno udaljenih šest–sedam metara, dodaje se balunom udarajući ga dlanovima, nastojeći pri tom da balun ne padne u more.

Picigin nije kruta igra, cilj joj je opuštanje. Igra obično započinje lagano, zagrijavanjem, a kad igračima “dodije” sporost, onda kreće akcija. Balun se dodaje u for tako da su igrači prisiljeni na akrobacije i šprinteve. Balun se vrti u krug, a često i sami piciginaši mijenjaju mjesta kad se igra zahukta.

Neiskusni igrači misle da se situacija slučajno “zakuhava” nezgodnim odbijanjima. Pravi igrači ne odbijaju balun “nezgodno”, nego planski i onom suigraču koji je pravilno postavljen i spreman zatrčati se i atraktivno uhvatiti balun. Ponekad, zbog dodatne draži i atraktivnosti, ili zbog situacije uzrokovane igrom odustaje se od predvidljivih dodavanja.

Balun treba udarati dlanom, a poželjno je da se u igri jednako koriste obje ruke (najčešće greška neiskusnih igrača je da igraju samo onom “jačom”).

4

IGRAČI

U igri sudjeluje 5 igrača. Od tih pet dva su sidruni (tehničari), a ostala trojica su trkači. Mješovitost postava po spolu i dobi nije ništa neobično.

“BALUN”

Balun za picigin se dobija od teniske loptice. Postupak izrade počinje tako da se uzme jedan balun dobro “istučen” na tenisu, nožem se malo razreže sloj tkanine pa se kliještima oguli. Ljepilo se najlakše skine trljanjem o hrapavi zid, nakon čega se balun brusi grubim pa finim brusnim papirom. Sloj gume je na teniskoj lopti širok oko tri milimetra i potrebno ga je dovesti na milimetar i pol. Da bi se to ravnomjerno i precizno izvelo, balun se prije skidanja novog sloja se premaže bijelom kredom. Postupak izrade obično traje dva popodneva. Nikad se ne brusi strojno jer je na taj način teško pogoditi pravu mjeru. Postoji i balun za vjetar, malo veće težine. Ovaj postupak izrade je uveo u praksu legendarni splitski piciginaš Emil Giosento početkom 60-tih.

Važno je istaknuti da se picigin igra balunom, a ne »loptom« ili »lopticom«, upotreba tih termina na Bačvicama se strogo i vrlo nemilosrdno sankcionira.

MJESTO IGRANJA

Igra se u plićaku, na pješčanoj plaži. Sve druge varijante (kamen, šljunak i sl.) nisu poželjne zbog mogućnosti ozljeda. Najpovoljnija dubina je do gležnja, zbog lakoće trčanja, a dovoljno duboka za ublažavanje pada, odnosno, doskoka.

PICIGOL

Picigol je varijanta picigina u kojoj je dvije četveročlane ekipe nadmeću kroz napad i obranu s ciljem postizanja zgoditka. Na terenu je ukupno osam igrača te su dopuštene izmjene iz prekida.  U igri se koristi tehnika picigina, pa svaki igrač smije samo jednom dodirnuti lopticu. Pobjednička je ona ekipa koja prva postigne 6 zgoditaka. Igra se osim u moru može se igrati i na suhom gdje je dozvoljeno da loptica udari jednom o tlo prije nego se promijeni posjed lopte, tako da se može odigrati dodavanje ili postići zgoditak od poda.

2

GOL

Gol se razlikuje od onih u drugim sportovima jer ima donju gredu koja se nalazi u razini koljena. Ukupna visina gola je 185 cm, a površina od donje do gornje grede je 130 x 130 cm. Mreža se hvata ispod donje grede u obliku slova „J“ i na taj način stvara vreću u kojoj ostaje loptica kod postignutog pogotka. Gol je načinjen od plastičnih cijevi od kojih su okomite iznutra pojačane čeličnom šipkom i preko klinova zabodene u pijesak.

3

LOPTICA

“Balun” se kao i za picigin izrađuje od teniske loptice. Skida se gornji, žuti sloj da bi se došlo do gumene unutrašnjosti koja se potom jednoliko brusi dok se ne postigne težina 22 – 26 g. Težina „baluna“ ovisi o vremenskim uvjetima kao i o terenu na kojem se igra Picigol. Zaslugama Mislava Dubokovića počela je i dodatna obrada gotovog “baluna” mješavinom poliuretanske smjese i pigmenta žarkih boja radi bolje vidljivosti.

1

TEREN

Na terenu nema linija, a time ni “out”-a. Jedina fiktivna linija u igri je u razini gola, koja označava “korner”. Udaljenost između dva gola je 15 metara ako igra 8 igrača. Optimalno se igra kad je dubina vode oko 30-ak centimetara, što je nešto dublje nego u piciginu jer je više skokova iz mjesta nego iz šprinta. U igri je dozvoljeno doći iza protivničkog gola i odigrati povratnu loptu za dobro postavljenog suigrača. Igra se može igrati van mora gdje je dozvoljeno da loptica udari jednom o tlo prije nego se promijeni posjed lopte.

PRAVILA

 1. Igra se u dvije četveročlane ili dvije peteročlane ekipe.
 2. Kad loptica padne u vodu, posjed dobiva protivnička ekipa onog tko ju je zadnji dirao.
 3. Svaki igrač može samo jednom taknuti lopticu osim golmana.
 4. Golman uvijek smije dva puta taknuti lopticu, a nakon igranja protivnika ju smije uhvatiti.
 5. “Korner” je kad loptica padne iza gola nakon što se odbila od obrambenog igrača koji nije golman.
 6. U slučaju da golman obrani udarac na gol i loptica padne ispred njega, ostaje u njegovom posjedu.
 7. U slučaju da golman obrani udarac na gol i loptica se odbije dalje od prvog obrambenog igrača, posjed lopte pripada protivničkoj ekipi.
 8. Bacati se u more dozvoljeno je samo ekipi u napadu, što se može tek nakon prvog dodavanja od promjene posjeda.
 9. Kazneni udarac ili slobodni udarac se pucaju direktno na nebranjen gol s drugog kraja terena na način da ga suigrač dodaje izvođaču.
 10. Kazneni udarac kao sankcija dodjeljuje se protiv ekipe koja diranjem lopte nakon izgubljenog posjeda ili bacanjem tijekom obrane omete igru.
 11. Slobodni udarac se dodjeljuje igraču koji postigne zgoditak glavom ili nogom.
 12. Slobodni udarac smije se izvesti nogom ili glavom. Tada se u slučaju pogotka izvođač nagrađuje još jednim slobodnim udarcem.
 13. Nakon zgoditka igra staje dok se ne postavi obrana.
 14. Posjed lopte nakon prekršaja (obično sudar rukama) ide protiv igrača koji je imao lošiji pregled igre tj. u korist onog koji je pasivnije postavljen.
 15. Kad dva protivnička igrača dotaknu lopticu istovremeno, posjed gubi igrač koji je uputio lopticu u smjeru u kojem je otišla.
 16. Golman je kod kontakta privilegiran, osim namjernog kontakta s njegove strane.
 17. Iznad svega „fair-play“.

Izvor: Wikipedija

Komentari