Pijete kavu na prazan želudac? Što se dogodi u vašem organizmu?

Piše
Vedran Mikulić

Dec 20, 2018

Ispijanje prve jutarnje kave postao je svakodnevni ritual i način efikasnog razbuđivanja. Ukoliko je pijete na prazan želudac ovo morate znati. 

Većina ljudi u današnjem turbo brzom načinu života dan započinje s kavom i cigaretom. Bez obzira što će vas samo jedan gutljaj ovog napitka “postaviti na noge” ispijanje kave na prazan želudac sve je samo ne bezopasno.

Evo i zašto.

Kava je vrlo jak antioksidans i dokazano je kako u nekim situacijama čak sprječava razvoj malignih ćelija ali, ukoliko kavu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne.

Šalica čiste crne kave u praznom želucu podstičke stvaranje želučane kiseline što posebno stvara probleme ljudima s gastritisom. Čak ni zdravi želuci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tijekom jela i smetnje kod probave. Proteine koje ne uspije probaviti, izazivaju nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog crijeva.

Stoga stručnjaci preporučuju da prije kave pojedete barem komadić kruha ili peciva. 

U većini slučajeva ovisnici o kavi i cigaretama ne mogu u jutro ništa staviti u usta, zato probajte bar tu prvu kavu popiti s par kapi mlijeka.

Komentari