Po čemu je mjesec svibanj dobio ime?

Piše
Petra Haleš

svibnja 05, 2017

Evo nas i u mjesecu svibnju, petom po redu u gregorijanskom kalendaru. Po čemu je svibanj dobio ime? Po čemu je karakterističan?

U hrvatskom jeziku ime je dobio po biljci svib (cornus sanguinea), a naši stari zvali su ga još i filipovčak, rožnjak i sviben. U mnogim je jezicima ime dobio od latinskog Maius. Prvobitno značenje imalo je veze s razvojem, jer je svibanj u rimskom kalendaru bio  treći mjesec u godini, onaj u kom se priroda budi, razvija i cvjeta.

Svibanj je ujedno i prvi pravi proljetni mjesec. Količina sunčevog zračenja za 20-30% veća je od one u travnju, a srednja dnevna temperatura veća je za 5-6°C, pa na kopnu iznosi oko 16, a na moru oko 18,5°C.

Za mjesec svibanj karakteristično je zahlađenje koje većinom nastupa između 12. i 14., zahvaća veći dio Europe, a katkad u kopnene dijelove Lijepe naše donese snijeg i mraz.

Prosječan svibanj vrlo je ugodan mjesec. Vrijeme je uglavnom sunčano, iako često s poslijepodnevnim kratkotrajnim pljuskovima. Temperature nisu previsoke, sparine su prava rijetkost, a vidljivost je velika, budući da česti pljuskovi ispiru i nečistoće iz zraka. Vrlo je pogodan za putovanja, pa ako ste u prilici i volite putovati, učinite to tijekom svibnja!

Svibanj je i mjesec  cvjetanja  drveća i trava, pa je tako u kopnenom dijelu zemlje umjerena i visoka koncentracija peludi trava i koprive,  a na Jadranu čempresa, kopriva i trava na njegovom sjevernom dijelu, a  crkvine, masline, jasena, lijeske, česmine, trave i bora u Dalmaciji.

Izvor: meteo-info.hr

Komentari