Održane App Start Contest radionice

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 12, 2017

App Start Contest radionice_ printf (“Hello world”), organizirao je tim App Start Contesta, najvećeg studentskog natjecanja u izradi web i mobilnih aplikacija koji je jedan od projekata udruge eSTUDENT.

Nakon velikog otvorenja App Start Contesta uslijedile su radionice partnera. Na njima su sudjelovali studenti koji su mogli obogatiti svoja dosadašnja znanja te ih primijeniti u praksi.

Infobip radionica_STUDENTI

Prvu radionicu „Od osnova JavaScripta do aplikacije“ održao je Josup Antoliš, softverski inženjer i voditelj tima u Infobipu, jednoj od najvećih IT i telekomunikacijskih tvrtki na globalnoj razini. Antoliš je i sam prije četiri godine sudjelovao na natjecanju, a na radionici je naučio studente kako savladati put od poznavanja osnova JavaScripta i HTML-a do produkcijske internet aplikacije. Zadatak koji im je Antoliš pripremio bio je napraviti kalkulator valuta kao internet aplikaciju pod njegovim vodstvom dok su studenti vješto pratili korake na svojim prijenosnim računalima te na kraju uspjeli u cilju izrade aplikacije.

Infobipova radionica_Josip Antoliš

Na ovoj su se radionici studenti upoznali s popularnim infrastrukturama i programskim bibliotekama te koje su prednosti korištenja novih verzija JavaScripta. U svemu tome pomogao im je Yeoman, scaffolding alat za postavljanje projekata, s kojim je u samo nekoliko minuta moguće postaviti projekte spremne za produkciju.

Nakon  konzultacija s partnerima, došlo je vrijeme za još jednu edukativnu radionicu. “From A to app: the mobile development lifecycle“ bila je druga radionica u sklopu ASC-a koju je vodio dvojac iz Undabota, Marko Miloš (CTO) i Dejan Tošić (Android Platform Lead).

Undabotova radionica_Marko Miloš i Dejan Tošić

Sudionici App Start Contesta mogli su iz prve ruke saznati kako izgleda poslovni život iz perspektive developera, odnosno kako izgleda sam proces kreiranja mobilnih aplikacija. Svi prisutni su također imali priliku čuti što je sve potrebno za razvijanje dobre aplikacije te kako  organizirati  proces razvoja aplikacije. Miloš i Tošić su  istaknuli važnost prioritiziranja bitnih featurea aplikacije te su objasnili kako ih odabrati pomoću value/difficulty matrice.

microblik radionica_STUDENTI

Osim što su istaknuli koliko je važan način na koji svoj prototip predstavljaju klijentima, odnosno partnerima, natjecateljima su dali savjet što učiniti u nepredvidljivim situacijama. Primjerice, što učiniti ako partner nije zadovoljan viđenim ili ako iznenada promijeni mišljenje i zahtjeve. Za kraj, Marko i Dejan su poručili natjecateljima da u svojim specifikacijama ne navode puno stvari, već jednu do tri glavne karakteristike koje daju vrijednost u njihovom poslovnom planu. Također, istaknuli su kako nije potrebno imati korisnike i prave podatke, već se oni mogu oponašati kako bi se moglo vidjeti što aplikacija radi pa će u tom slučaju nove feature moći kasnije dodati.

Što se tiče korisničkog sučelja, savjet dvaju Undabotovih stručnjaka je- keep it simple!

Treća održana radionica bila je: “Machine learning – budućnost mobilnih aplikacija” koju je vodio Jurica Cerovec, suosnivač Microblinka i Photomatha.

Microblinkova radionica_Jurica Cerovec

Njegov je cilj bio prisutnim natjecateljima prenijeti dio svog znanja. U njegovim se tvrtkama strojnim učenjem bave posljednjih šest godina, a zadnjih godinu i pol razvijali su i deep learning koji je postao vrlo popularan i koristan. Deep learning segmet je unutar strojnog učenja, a ideja je da modeli (neuronske mreže) imaju više slojeva.  Dakle, duboke mreže omogućavaju učenje i visoku razinu reprezentacije podataka.Cerovec je spomenuo kako je razvojnim inženjerima najbitnije usredotočiti se na podatke i kako su podaci apsolutan ključ. Za kompletan proizvod potrebna je aplikacija u kojoj će naglasak biti na korisničkom iskustvu.

Posljednja radionica bila je: “Stvaranje platforme za mobilne hotelske aplikacije” za koju je bio  zadužen COMBIS i njihov razvojni inženjer Danijel Matek.

COMBISova radionica_Danijel Matek

Studenti su na ovoj radionici imali priliku saznati što je hotelska platforma i kako je nastala te kako jednostavnu pozadinsku aplikaciju preobraziti u  softversku platformu. Neki od zahtjeva klijenata koji su naručili hotelsku aplikaciju bili su Onsight i cloud rješenje, multitenant, IoT integracija i Property Management System integracija. Matek je predstavio neke tehnologije poput JHipster, AngularJS, Elasticsearch, Asterisk i Ionic, platformu koja objedinjuje mobilne i internet aplikacije. Neki izazovi s kojima su se susretali tijekom stvaranja platforme bili su MultitenancyElasticsearch u multi-tenant okruženju, horizontalno skaliranje websocketavoIP klijent unutar mobilne aplikacije i drugi.

Ovom radionicom željeli smo na konkretnom primjeru jednog projekta predstaviti dio palete tehnologija koje svakodnevno koristimo u COMBISu. Radeći s takvim tehnologijama, COMBIS svojim zaposlenicima osigurava izrazito visoku konkurentnost kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Smatramo da su konkurentnost i osobni razvoj u fokusu svim studentima te smo im se na ovaj način željeli predstaviti i potaknuti ih na buduću suradnju – rekao je Matek.

Izvor: eStudent

Komentari