Razlika između roaminga i međunarodnih poziva

Piše
Mateo Galić

Jun 13, 2017

Od 15. lipnja u Hrvatskoj počinje primjena nove EU roaming regulacije. Znate li razliku između romainga i međunarodnih poziva?

Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja na svom Facebook profilu objavio je apel medijima zbog neznanja građana o tome što je roaming. Naime, kako je napisao, mnogi “ne razumiju razliku između roaminga i međunarodnih poziva.”

Što je roaming?

ROAMING je situacija kada sa svojim mobitelom odete izvan Hrvatske i mobitel koristite na nekoj stranoj mreži.

Nakon 15.06.2017. roaming unutar Europske Unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške možete koristiti kao u Hrvatskoj, a operator će vam potrošene minute, megabajte ili poruke skidati iz vaše tarife ili naplaćivati prema tarifi kao da iz Hrvatske pozivate drugu mrežu u Hrvatskoj, a dolazni pozivi ili poruke se ne naplaćuju.

U slučaju da koristite EU roaming duže od četiri mjeseca operator može od vas tražiti pojašnjenje i u iznimnim slučajevima nakon upozorenja naplatiti dodatnu naknadu. Nikakva naplata neće biti provedena a da o tome ne budete prethodno obaviješteni.

Vodite računa ukoliko se nađete u pograničnim područjima prema Srbiji, BiH ili Crnoj Gori jer je roaming s tim zemljama i dalje jako skup. Može se dogoditi da se telefon spoji na njihovu mrežu iako ste u Hrvatskoj.

Razlika između roaminga i međunarodnog poziva?

Ako se nalazite u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo – u EU, TO NIJE ROAMING, te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile.

Ako se nalazite npr. u Italiji i nazovete broj u Njemačkoj to je isto kao da zovete iz npr. Splita u Zadar.

Nema baš neke logike, ali tako je Europska unija regulirala roaming.

Od 15. lipnja nova regulacija roaminga

Komentari