Odaberite obrok bogat bjelančevinama + recept

Piše
x-ica tim

svibnja 24, 2017

Bjelančevine ili proteini sudjeluju u gotovo svakom procesu unutar stanica, a izgrađeni su od aminokiselina.

Uz vodu, predstavljaju najvažnije tvari u organizmu. Iako ispunjavaju različite važne funkcije kod živih organizama, važno je istaknuti da samo mikroorganizmi i biljke mogu sintetizirati svih 20 standardnih vrsta aminokiselina, dok životinje, i ljudska bića, moraju unijeti dio aminokiselina koje ne mogu samostalno sintetizirati putem prehrane. Te aminokiseline nazivaju se još i esencijalnim aminokiselinama.

Bjelančevine se nalaze u različitim prehrambenim namirnicama u različitim količinama. Jedna od iznimaka su rafinirani šećeri i masti. Od hrane životinjskog podrijetla, riba je izrazito bogata bjelančevinama, primjerice tuna ili losos. Slijedi piletina (pileća prsa), sir (bezmasni) te svinjetina, govedina i teletina. Jaja (bjelanjak) i mliječni proizvodi su također dobar odabir ako želite povećati unos bjelančevina. Biljne bjelančevine moguće je unijeti konzumiranjem mahunarki, orašastih plodova i žitarica, a veću količinu bjelančevina ima soja i proizvodi poput sojinog mlijeka i tofu sira.

Količina bjelančevina ne bi trebala prelaziti 30 grama u jednom obroku jer je to maksimalna količina koju organizam može iskoristiti. To znači da se dnevna količina bjelančevina mora podijeliti na više obroka bogatih bjelančevinama. U obrocima je također potrebno planirati kombinaciju biljnih i životinjskih bjelančevina te omjer različitih vrsta biljnih bjelančevina, točnije mahunarki i žitarica.

Recept za obrok bogat bjelančevinama

Pureći file pohan u sezamu

Za jednu osobu potrebno nam je :

  • 15 dag purećeg bijelog mesa
  • 1 jaje
  • mrvice, sezam i oštro brašno
  • sol
  • ulje za pohanje

Puretinu posolimo, uvaljamo prvo u brašno, zatim u jaja i onda u mrvice pomiješane sa sezamom. Pržimo sa svake strane otprilike 1-2 minute, ovisno o debljini odreska. Pržene odreske možemo staviti na ubrus kako bi se upio višak masnoće. Kako bi nam puretina bila mekša, možemo je prethodno umočiti u mlijeko na pola sata.

Komentari