Danas je svjetski dan oceana

Piše
Mateo Galić

Jun 08, 2017

Svjetski dan oceana svake se godine obilježava 8. lipnja, a Ujedinjeni narodi službeno su ga proglasili 1992. godine.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva skoro tri četvrtine Zemljine površine.

Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.

Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean. Tako je i naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također dio Svjetskog oceana.

wave-1913559_1920

Svake godine se obilježavanjem Svjetskog dana oceana pokušava podsjetiti ljude na izuzetnu važnost oceana za život na Zemlji te na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, pretjerani izlov ribe te istrebljenje nekih vrsta, kao što su kitovi i delfini, ima na oceane i na prirodnu ravnotežu našeg ekosustava, čiji su oceani bitan dio.

Promjena odnosa prema oceanima i osviještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom zagađenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice i ostalo smeće koje čovjek tako nemarno odbacuje mogu se naći na čak 4500 metara dubine – na dubini koja je do sada bila potpuno neistražena.

Obilježavanje svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima, ali i morima.

Komentari