Održano humanitarno prikupljanje uzoraka krvi

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 22, 2017

U utorak, 16. svibnja u Zagrebu se održalo humanitarno prikupljanje uzoraka krvi koje je organizirao tim za Društveno odgovorno poslovanje udruge eSTUDENT u suradnji sa Zakladom Ane Rukavine.

Zaklada organizira akciju “Lijek je u nama” već 10 godina za redom i pokušava skupiti što više uzoraka matičnih stranica koje bi se unijele u bazu podataka čime bi se povećao broj potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija je održana u velikoj galeriji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 14 do 16 sati, a prikupljanje uzoraka obavljeno je od strane stručnih djelatnika iz Zaklade Ana Rukavina.

DOP prethodno nije sudjelovao u akcijama ovakve vrste, ali ove godine su usprkos svojim brojnim obvezama i humanitarnim projektima koje organiziraju, još jednom pokazali svoju spremnost na pomoć potrebitima surađujući sa Zakladom Ane Rukavine. Akcija prikupljanja bila je veliki uspjeh jer su uspjeli privući populaciju koja im je najviše trebala, ljude u dobi od 18 do 40 godina, a među njima su se posebno istaknuli studenti velikog srca.

18556187_1479307425423589_9187871787667652978_n

Nakon popunjavanja prisnice i uzimanja uzoraka matičnih stanica, 103 osobe postale su potencijalni budući darivatelji, što je veliki uspjeh akcije s obzirom da je trajala samo dva sata. Veliki odaziv mladih ljudi, među kojima su bili i mnogi članovi udruge eSTUDENT još jednom je pokazao, kao i u prethodnim projektima DOP-a, koliko je važno imati suosjećanje  i želju da se drugima uljepša život.

DOP je izuzetno zadovoljan rezultatima akcije i nada se da će među onima koji su dali uzorak krvi biti onih koji odgovaraju oboljelim osobama i koji će uistinu postati darivatelji matičnih stanica u budućnosti. Voditeljica DOP-a, Simona Gugec, i sama je ukratko objasnila svoje mišljenje o važnosti akcije:

Smatram da je ova akcija od iznimnog značaja jer se radi o spašavanju ljudskih života. Vjerujem i nadam se da će upravo zbog toga DOP i narednih godina surađivati sa Zakladom Ana Rukavina.

Proces uzimanja uzorka je besplatan i brz te bi nekoliko minuta izdvojenih za ovu akciju moglo pomoći oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih krvnih bolesti.

DOP je zahvalan na prilici da surađuje sa Zakladom te FER-u na njihovoj pomoći i podršci u provedbi akcije, ali je ipak najviše zahvalan svima koji se se odazvali, koji su dali više od uzorka krvi. Dali su nadu onima kojima je najviše potrebna. A to je uistinu neprocjenjivo.

Komentari