Svjetski dan pisanja pisama

Piše
Petra Haleš

svibnja 11, 2020

U vrijeme suvremene tehnologije pomalo smo zaboravili kako je lijepo kad nas poštar iznenadi razglednicom ili pismom. Današnji Svjetski dan pisanja pisama pravi je trenutak da se podsjetimo na to.

Kada ste zadnji put napisali ili dobili ručno pisano pismo ili razglednicu? Osim hrpe računa, koja nam svakodnevno pristiže, druge pošte niti nema.

mail-1707817_1920

Nekadašnja pisma i rukopise zamijenili su mailovi, SMS i MMS poruke, društvene mreže i sl.

Ne tako davno, pisma i razglednice su se koristile za prenošenja poruka, za dopisivanje s voljenim osobama, za javljanje roditeljima i prijateljima, za čestitanje rođendana i blagdana… Gdje je nestao ovaj predivan običaj?

Komunikaciju smo, kao i mnoge druge bitne segmente osobnog i društvenog života, preselili u digitalno okruženje. Više gotovo i ne razgovaramo, telefonski i osobni kontakt gotovo su postali komunikacijske metode iz nekih prošlih vremena. Sada samo tipkamo i tipkamo… Zaboravljajući pisati, zaboravljamo li i doista misliti?

social-1958774_1920

Zašto bi gubili vrijeme za pisanjem pisma kad svaku poruku pošaljemo bilo gdje u svijet u svega nekoliko sekundi? Ovako razmišljaju mlađe generacije koje nisu imale tu privilegiju da im poštar pozvoni na vrata i uruči željno očekivano pismo voljene osobe. A tek čestitke za Božić koje su svake godine bile neizostavan dekor ispod novogodišnjih jelki.

Posebnost pisama je ta što su ona materijalna, opipljiva i kroz njih možemo osjetiti energiju i emocije osobe koja ih je poslala.

Upravo je i cilj obilježavanja Svjetskog dana pisanja pisama skrenuti nam svima pozornost na važnost i prisnost komunikacije kroz rukom napisano pismo.

flower-1312828_1920

Obilježite današnji dan tako što ćete voljenoj osobi poslati pismo, bez obzira dali je ulicu do vas ili na drugom kontinentu. Ne trebate pisati romane, dovoljno je napisati “Volim te” i vidjet ćete reakciju. Uostalom, kad su to činili Beethoven, Mozart, Mark Twain, Oscar Wilde, i mnogi drugi, možete i vi, bar jednom u godini.

Foto: pixabay

Komentari