Studenti, ovako izgleda sistematski pregled

Piše
Domagoj Vušak

Aug 26, 2015

“Stvarno se jako zalažemo za to da studentski liječnik može liječiti studente dok su na studiju, a ne pružiti mu samo preventivni pregled. U protivnom, student mora prebaciti karton nekom od liječnika u Zagrebu, a njega je gotovo nemoguće pronaći. Tko će ga u Zagrebu primiti?”, rekla nam je doktorica Kuzman.

Početak nove akademske godine donosi tisuće novih brucoša, a svaki od njih obavezan je napraviti sistematski pregled. Ista stvar vrijedi i za one koji su dobili smještaj u studentskim domovima. Kako bismo iz prve ruke saznali što je sve potrebno i što vas sve čeka, kontaktirali smo doktoricu Marinu Kuzman, voditeljicu službe za školsku i adolescentsku medicinu.

Što donijeti?

– Studenti na sistematski pregled trebaju donijeti svu medicinsku dokumentaciju koju imaju, koja je relevantna, odnosno ako imaju neke kronične bolesti ili ako su imali neke akutne ozljede ili bilo što što im ostavlja trenutne ozljede. Naravno, uz to moraju ponijeti indeks i zdravstvenu iskaznicu – objasnila nam je Kuzman.

Ponijeti:
– medicinsku dokumentaciju
– zdravstvenu iskaznicu
– indeks

Bilo u prvom ili u drugom semestru, svi studenti prve godine će preko studentskih referada biti pozvani da obave sistematski pregled. Liječnički pregled je obavezan i mora se obaviti, bilo u prije dogovorenom terminu ili po dogovoru s liječnikom.

– Ako student nije u mogućnosti doći, uvijek postoji telefonski broj na koji nas se može nazvati i pitati za drugi termin, dodaje Kuzman.

Kako izgleda sistematski pregled?

Osim obaveznog sistematskog pregleda, studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u studentske domove dužni su odraditi sistematski pregled. Pregled je vrlo sličan, a studenti se nemaju čega bojati.

– Sistematski pregled se sastoji od mjerenja visine, težine, krvnog tlaka, oštrine vide i somatskog pregleda. Tu je i tjelesni pregled, sve se gleda, pluća, vanjski znaci bolesti, koža, ali i spolovilo, ne zato jer to nekog zabavlja već da se spriječe neke anomalije koje student nije mogao sam primijetiti. Studenti su ovo već prošli više puta, nemaju se čega bojati. Pregled rade osobe koje su na to navikle i sigurno neće biti glupih pitanja, kaže nam Kuzman.

“Želimo da studentski liječnik može liječiti studente”

Problem su, kaže nam Kuzman, studenti koji studiraju u Zagrebu, a ne žive u tom gradu. Oni bi trebali prebaciti svoj zdravstveni karton iz mjesta u kojem žive u Zagreb, a pronaći slobodnog liječnika u Zagrebu nikako nije lako.

– To je nesređena situacija. Ako netko živi u Zadru, mora uzeti svoj karton i donijeti ga u Zagreb. To nitko ne radi, a ako mu se nešto dogodi jedino što može napraviti jest otići na Hitnu pomoć. Nekakav normalan pregled u slučaju bolesti nema gdje obaviti i zato je vrlo važno ostvariti povjerenje sa studentskim liječnikom, dodaje Kuzman koja je za kraj poručila:

– Stvarno se jako zalažemo za to da studentski liječnik može liječiti studente dok su na studiju, a ne pružiti mu samo preventivni pregled. U protivnom, student mora prebaciti karton nekom od liječnika u Zagrebu, a njega je gotovo nemoguće pronaći. Tko će ga u Zagrebu primiti?

Nadležni liječnici fakulteta za preventivnu zdravstvenu zaštitu

Komentari