Studiranje u Češkoj

Piše
Mateo Galić

Jul 05, 2016

Nastavljamo vas informirati o studiranju u raznim državama svijeta. Danas vam donosimo informacije kako je studirati u Češkoj.

Češka je poznata po visokoj kvaliteti obrazovanja, naročito u oblastima prirodnih nauka, inženjeringa i medicine.

U ovoj državi nalaze se neki od najstarijih i najpoznatijih univerziteta Europe. Ministarstvo obrazovanja Češke Republike intenzivno radi na stalnom poboljšanju rada obrazovnih ustanova.

Češki univerziteti se ističu po dugogodišnjoj reputaciji, jedinstvenim programima i zanimljivim specijalizacijama.

Trenutno u Češkoj studira preko 40 000 stranih studenata, a taj broj je u konstantnom porastu. Češki univerziteti sve češće surađuju s međunarodnim tvrtkama i obrazovnim ustanovama.

Svakodnevni troškovi u Češkoj su manji nego u ostatku zapadne europe i život je značajno olakšan kako studentima tako i ostalim građanima.

Obrazovne ustanove u Češkoj dijele se na javne, državne i privatne. Javne i privatne obrazovne ustanove su pod nadležnosti Ministarstva prosvjete i sporta, dok su državne pod nadležnosti Ministarstva obrane i unutarnjih poslova.

U Češkoj trenutno postoji:

 •  24 javne obrazovne ustanove
 •  2 državne obrazovne ustanove
 •  43 privatne obrazovne ustanove
 •  390.000 čeških studenata
 •  42.000 stranih studenata

Kompletnu listu svih univerziteta u Češkoj možete pogledati ovdje.

Charles Univerzitet u Pragu

Capture

Charles univerzitet osnovan je 1348. godine. Ovo je najstariji univerzitet u centralnoj europi  i jedan od najstarijih univerziteta na svijetu. Ovo je najveći i najprestižniji češki univerzitet i kao takav predstavlja prvi izbor mnogim studentima, kako iz Češke, tako i iz ostalih zemalja svijeta.

Trenutno ga čine 17 fakulteta, 3 instituta i 6 centara za istraživanje, razvoj, podučavanje i druge kreativne aktivnosti.

Čarls univerzitet je najuspješnija istraživačka ustanova u Češkoj Republici sa skoro pola milijuna osvojenih bodova iz istraživačkih aktivnosti (po podacima nacionalne evaluacije) i daleko je ispred konkurentnih ustanova.

Fakulteti:

 • Katoličko-teološki fakultet
 • Protestantsko-teološki fakultet
 • Pravni fakultet
 • Medicinski fakultet
 • Fakultet umjetnosti
 • Fakultet nauke
 • Fakultet matematike i fizike
 • Fakultet obrazovanja
 • Fakultet tjelesnog obrazovanja i sporta
 • Filološki fakultet

Ekonomski univerzitet u Pragu

Ekonomski univerzitet u Pragu (VŠE) je najveći javni ekonomski univerzitet u Češkoj Republici. Prošle godine je proslavio 60. godišnjicu osnivanja. VŠE ima šest fakulteta koji nude širok izbor studijskih programa osnovnih i postdiplomskih studija.

Pet fakulteta se nalaze u centru Praga – Fakultet financija i računovodstva, Fakultet međunarodnih odnosa, Fakultet poslovne administracije, Informatički fakultet i Ekonomski fakultet. Fakultet za menagment je smješten u obližnjem gradu Hradecu. Studije u VŠE su u skladu sa bolonjskim sustavom prijenosa bodova.

Na VŠE trenutno studira oko 20.000 studenata, a broj se svake godine povećava. Ovaj univerzitet nudi studijske programe na češkom, engleskom i ruskom jeziku za osnovne studije, a za Master studije na češkom i engleskom.

Kompletnu listu studijskih programa na svim jezicima možete pogledati ovdje.

Za razliku od privatnih obrazovnih ustanova, školarine u javnim ovise od jezika na kojem se drže predavanja ili od studijskog programa fakulteta.

Studenti koji slušaju predavanja na češkom jeziku ne moraju plaćati školarinu. Studije na engleskom i drugim stranim jezicima se plaćaju u prosjeku 1000 eura po semestru.

U Češkoj postoje brojni programi stipendija:

Prijave za sve razine studija šalju se direktno univerzitetu koji želite upisati. Oni će pregledati prijave, procjeniti ispunjavate li sve uvjete za studije i obavijestiti vas trebate li položiti neki dodatni prijemni test. Na kraju će vas obavijestiti jeste li primljeni.

U većini slučajevi, strani studenti koji žele studirati u Češkoj trebaju poslati popunjen formular prijave koji se preuzima direktno s web stranice odabranog univerziteta.

Za neke studijske programe (u oblasti umjetnosti i arhitekture) potrebno je položiti posebni prijamni ispit.

Rokovi za prijavu:

Akademska godina u Češkoj podijeljena je na 2 semestra – zimski i ljetni. Rektorat svakog univerziteta odlučuje kada počinju semestri.

Rokovi za prijavu su u većini slučajeva do kraja semestra koji prethodi semestru u kojem započinju vaše studije.

Komentari