Studirati u Sloveniji i raditi u Zagrebu

Piše
Domagoj Vušak

svibnja 06, 2015

Kako bismo predstavili mlade studentske nade, odlučili smo ugostiti Viktoriju Atliju, zanimljivu i poduzetnu zagrebačku studenticu koja studira u slovenskim Brežicama. 

Ova studentica četvrte godine Fakulteta za turizam, otvorila je i vlastitu tvrtku u Zagrebu. Naporno je, kaže, ali sve stiže.

Na odlazak u Sloveniju odlučila sam se potpuno slučajno. Po struci sam grafički i web dizajner. Još jedan od razloga zašto sam odlučila upisati turizam je što je jedina rastuća gospodarska grana, te sam smatrala da ću lakše naći posao u toj struci. Tijekom studija sam vidjela da te dvije različite struke mogu povezati u cjelinu kroz rad na promociji turizma. Upisala sam se na trećem roku kada je fakultet prvi put otvorio svoja vrata. Bili su dobri uvjeti za hrvatske studente i to me dodatno privuklo. Sad sam stvarno zadovoljna izborom fakulteta.

Rekla nam je simpatična Viktorija koja nam je dodatno pojasnila sve pogodnosti fakulteta u Brežicama.

Najveća prednost je to što je fakultet jako blizu Zagreba. Osim toga, studij je besplatan, a sve studentske povlastice koje studenti imaju u Hrvatskoj, imamo i mi u Sloveniji. Jedina mana je prometna povezanost. Moramo se snalaziti, osigurati si stan gdje ćemo odsjesti ili, kao ja, svakodnevno se voziti iz Zagreba u Brežice. Također, pozitivno je što fakultet pomaže u pronalasku i financiranju smještaja.

Fakulteti u Hrvatskoj i Sloveniji su, kaže, dosta slični. Ipak, sviđa joj se što odrađuju puno više praktičnog rada nego u Hrvatskoj.

Predstavljamo se kao fakultet s puno praktične nastave što zaista i jest istina. Ne znam koliko prakse ima na ostalim fakultetima, pogotovo u Hrvatskoj, ali mislim da bi je trebalo ubaciti više. Kroz praktičan rad koji nam pruža fakultet ostvarujemo mogućnost rada, upoznajemo tvrtke, kolege i stvaramo kontakte.

Poduzetna Viktorija je u rujnu prošle godine na svečanosti “Dies Academius” od rektora Univerze u Mariboru primila Listinu za kulturne dosežke, odnosno kulturna dostignuća.

Izradila sam prvi studentski časopis Fakulteta za turizam pod nazivom “Oporturist”, te prvu mobilnu aplikaciju FT koja još nije službeno ušla u opticaj, ali se nadamo da će se to uskoro dogoditi. U sklopu informativnih dana na fakultetu, imala sam izložbu grafika u tušu, uz kolegu koji je imao izložbu svojih fotografija. Oboje smo imali temu općinu Posavje.

Kaže nam ova pristupačna studentica i nastavlja.

Izradila sam i prvu službenu nagradu Fakulteta za turizam “Zeleni kompas”, od stakla i mramora, koja se dodijelila studentima za najuspješniji projekt. Povodom toga primila sam nagradu dekana dr. Božidara Veljkovića za dostignuća i pomoć pri razvoju fakulteta.

Photo galerija (12 slika)

Što se tiče profesora, rada fakulteta i svega što je jednom studentu potrebno za kvalitetno obrazovanje, ova simpatična Zagrepčanka ima samo riječi hvale.

Najveća prednost našeg fakulteta je to što se svi poznajemo. Nema nas puno pa nas svi profesori znaju. Svi imamo prisan odnos, a što je najvažnije, nismo samo broj, već nas svi znaju po imenu i prezimenu te se tako i odnose prema nama. U bilo kojem trenutku možeš potražiti pomoć i dobit ćeš je.

Studentskog doma u Brežicama nema, ali postoji privatan smještaj koji je vrlo dobro uređen. Naime, fakulteti oglašavaju sobe i stanove, a studenti se samo trebaju prijaviti.

Živim u Zagrebu i svakodnevno se vozim u Brežice. Treba mi oko pola sata. No, kolege koji su pronašli stanove u Brežicama dio novca dobivaju od fakulteta, što je super.

Osim privatnog smještaja, može se useliti i u jedan od pet stanova koje dodjeljuje Općina. U tim stanovima borave učenici koji ih svojim uspjehom zaslužuju. Mjesečna stanarina je oko 140 eura, a ako se nešto pokvari, fakultet sve popravlja o svom trošku.

Zanimalo nas je kako se hrane slovenski kolege s obzirom na to da tamo nema klasične menze.

Imamo studentske bonove koje možemo iskoristiti u raznim restoranima s kojima je naš fakultet potpisao ugovore. Ti bonovi su, zapravo, naše mobilne kartice koje prislonimo na uređaje slične POS uređajima. Time ostvarujemo popust na hranu i razne druge usluge.

Kao prva generacija tada novoosnovanog fakulteta, puno aktivnosti i događanja odvijalo se preko leđa studenata. Sami su birali kamo će putovati, što će posjetiti i na kojim će konferencijama sudjelovati.

Često organiziramo razne aktivnosti ili kao studenti sudjelujemo na raznim događanjima. Festival “Brežice moje mesto” organiziraju grad Brežice i općina, te je od strane općine i financirano.

Ono što Fakultet za turizam organizira u vrijeme događanja “BMM” je Summer School, međunarodna ljetna školu turizma. Kako bi spojili ugodno sa korisnim, mi smo naš Summer School odlučili organizirati istovremeno s festivalom, time povećavamo broj noćenja, a sudionicima ljetne škole možemo ponuditi veliki broj događanja u slobodno vrijeme. Za vrijeme tog festivala dolaze nam razni profesori iz raznih grana turizma i prenose nam svoja iskustva i dojmove. Osim što puno naučimo, dobijemo i dva ECTS boda za sudjelovanje na predavanju.

Studentski život u Sloveniji ne razlikuje se puno od onog u Hrvatskoj. Sve im je, kaže, blizu, ali jedinu zamjerku Viktoriju ima na javni prijevoz.

Planova za budućnost je mnogo, ali za početak Viktorija želi završiti magisterij.

Nakon toga vidjet ću gdje će me život odvesti, zaključila je.

Osim simpatične i vedre, ali vrlo poduzetne Viktorije, upoznali smo i Tamaru Furman, Viktorijinu prijateljicu i kolegicu. Tamara je rođena u Mariboru, ali je zbog fakulteta privremeno preselila u Brežice. Iako je u početku nismo najbolje razumjeli, nakon nekoliko minuta razgovora počeli smo shvaćati sve riječi koje govori, pa smo tako naučili i nešto slovenskog.

Organiziramo puno događaja i putujemo po svijetu. Uskoro idemo na najveću konferenciju studenata turizma u Crnu Goru, kaže Tamara koja nije zaboravila pohvaliti prijateljicu Viktoriju i sve aktivnosti kojima se bavi.

Komentari