Međunarodni dan piratskog govora

Piše
Mateo Galić

Sep 19, 2020

Danas, 19. rujna je Međunarodni dan piratskog govora (govor poput pirata) pokrenut 1995. godine i ujedno praznik za članove Crkve Letećeg Špagetnog Čudovišta.

Međunarodni dan govorenja poput pirata ili Međunarodni dan piratskog govora parodijski je praznik koji su 1995. godine pokrenuli John Baur i Mark Summers iz Oregona, proglasivši 19. rujna svake godine danom kada bi svatko na svijetu trebao govoriti poput pirata.

capture

Na primjer, održavatelj ovog praznika neće pozdravljati prijatelje sa Zdravo!, nego s Ahoj, druže! Praznik, i njegovo održavanje, izvire iz romantizirana pogleda na zlatno doba piratstva.

Ovaj je dan po Summersu jedini blagdan koji je nastao kao posljedica sportske ozljede. Summers tvrdi da je tijekom reketbolske igre između Baura i njega jedan od njih reagirao na bol urlikom Aaarrr!, i ideja je bila rođena. Ova se igra zbila 6. lipnja 1995., no iz poštovanja prema sjećanju na Dan D, odabrali su rođendan Summersove bivše supruge jer su tako mogli datum lako zapamtiti.

2

Premda u početku interna šala između dvojice prijatelja, blagdan je dobio pozornost kada su John Baur i Mark Summers pismo o svojem izmišljenu blagdanu poslali američkom sindikalnom humornom kolumnistu Daveu Barryju 2002. Barryju se ideja svidjela i promovirao je taj dan.

Rastuća medijska pozornost blagdana nakon Barryjeve kolumne osigurala je ovom događanju da se danas međunarodno slavi, a Baur i Summers danas prodaju knjige i majice kratkih rukava povezane s ovom temom. Dio uspjeha za međunarodno širenje blagdana pripisan je nerestrikciji ideje ili žiga, što je za učinak imalo otvorenje blagdana kreativnosti i virusnom rastu.

f

Dan govorenja poput pirata slavi se sa skrivenim uskrsnim jajima prisutnima u mnogim igrama i na mrežnim mjestima, pri čemu je Facebook predstavio piratski prevedenu verziju svojeg mrežnog mjesta na Dan govorenja poput pirata 2008.

Američke države Michigan i Kalifornija službeno su priznale ovu svečanost, a Krispy Kreme daruje besplatne američke krafne ljudima koji 19. rujna govore i/ili su odjeveni poput pirata.

 Izvor: Wikipedia

Komentari