UPS Rezerve!

Piše
Nikolina Oršulić

Apr 09, 2016

Zašto se oni tako zovu, kako im je bilo surađivati s Kristinom Šalinović, što nas čeka u sljedećem spotu, kako nastaju tekstovi njihovih pjesama, koji su im izvođači bili dragi u djetinjstvu, kad bi mogao osvanuti album i kad će ponovno škiljiti pod reflektorima pozornice, sve to i još ponešto saznajte u intervjuu s Rezervama.

Zagrebački dio ovog makarskog rock benda, preciznije Šime Lalić i Čoko Leon Lužija, uživali su sa mnom u prvim zrakama proljetnog sunca na terasi Retra gdje se i inače sastaju kako bi pričali o bendu. Ovaj sastanak, dakle, nije bio iznimka.IMG_7458

Rezerve postoje već dvije godine i iza sebe imaju dvije početničke dobro uštimane pjesme iz pred-bend vremena (još nisu bili u punom sastavu), jedan EP sa šest pjesama, četiri spota i desetak svirki. Posljednji spot u kojem su koristili vampirsku magiju i magičnu privlačnost Kristine Šalinović privukao je posebnu medijsku pažnju, no, o njemu ćemo kasnije.

Zašto Rezerve?

Ukrali smo ime američke rock grupe Replacements, spremno je rekao Šime, ali Leon ga je brzo ispravio: Zapravo su nas inspirirali, nismo ukrali. To nam je rezervno ime, čekamo da nam neko bolje padne na pamet.

A mi smo ti Rezerve, nismo dovoljno dobri za prvu postavu, pojasnio je Šime.

Sve je krenulo iz čiste zafrkancije. Prva ostvarenja su im Samo ih smrt spasiti može i Nitko ne zna za to u izvedbi Šime i gitarista Ante Puharića, kojeg nazivaju Kleško (ako ste pomislili da je to zato što zbilja jako voli The Clash, bili ste u pravu). Prijatelji od malih nogu, Kleško i Šime, počeli su iz zabave zajedno stvarati glazbu i nisu dugo čekali da im se priključi ostala ekipa. Kada ih Leon i Šime predstavljaju, to zvuči ovako:

Ja sam maser, Mateo Perković je poduzetnik, predstavio nam je Šime prijatelja na bass gitari te nastavio: Kleško je student Turizma i komunikacijskih znanosti u Zadru, a na Jelen Demofestu proglašen je najboljim gitaristom.

I izvrstan je ljubavnik, molim te, napiši to, ubacio se Leon pa nas upozorio na vlastita alter ega. Leon je, ovisno o odjeći, prilici ili raspoloženju Bijeli anđeo, Debeli otrovnik, Čoko Leon i Ludi znanstvenik, najčešće u KSET-u. U slobodno vrijeme stvara elektroničku glazbu, freelancer je i dobrotvor.

Obojica su se složila da im je olakotna okolnost što im je bubnjar Tomo Miladinović završio S.A.E. školu i sada je producent koji snima bendove i ima svoj studio u koji se, kada dođu u Makarsku, uvijek zatvore i nestanu za cijeli svijet uronjeni u svoje stvaranje.

rezerve

Foto: Luka Jančić Mizek

Tekstovi njihovih pjesama nastaju tako da Šime nešto napiše, obično to bude samo jedna strofa i onda ide nadogradnja, preuređivanje, uglazbljivanje, ponovno preuređivanje i tako dok ne nastane nešto čime su svi zadovoljni. Na mišljenje Mihaela Pintara sa Soundguardiana da su im tekstovi slabiji dio priče, “mahom plitka i površna zajebancija bazirana na muško-ženskim odnosima (poslušaj “Ako želiš”) koja je prolazila u osamdesetim godinama Električnom orgazmu” reagiraju sa smješkom.

Sve je on točno rekao, ali je stvar u tome što se to njemu nije svidjelo, rekao je Leon, a Šime je dodao da im je kompliment bio što se nalaze u istoj rečenici s Električnim orgazmom.

Prošle godine nastupili su na Jelen Demofestu u Banja Luci i osvojili srebrno drugo mjesto, a u sjećanje im se osobito urezao nastup na Mostar Summer Festu jer im je to bio prvi put da su svirali na tako velikoj bini, pred tako mnogobrojnom publikom i organizatori su se zaista potrudili da se  osjećaju fantastično. Rezerve se nadaju da će se to iskustvo ponoviti i ove godine.

U zajednički ukus benda upadaju Ramonesi, The Clash, Talking Heads, The Stranglers, Television, Blondie, Richard Hell, ali i domaći bendovi U škripcu, Idoli, Termiti i DU DU A, općenito r’n’r sedamdesetih i osamdesetih. Upravo zahvaljujući toj glazbenoj šarolikosti nakon EP-ja Evo Rezerve prestali su se ograničavati i sva njihova hirovitost i neopterećenost doći će do izražaja na novom albumu na kojem će biti 15 pjesama.

Nedavno su objavili singl Ne voli, ne voli, a u spotu vampirske tematike pridružila im se Kristina Šalinović jedna od najpoznatijih hrvatskih manekenki u svijetu koja je izjavila da su Rezerve genijalne i da ih je i sama počela slušati. Dečki o njoj imaju samo riječi hvale, kao i za Milana Latkovića koji je bio zadužen za režiju.

Sprijateljili smo se s Kristinom u ta dva jako pozitivna dana snimanja u Splitu, a prezadovoljni smo i suradnjom s Latkovićem koji nas je ukrotio i bili smo k’o bubice.

Vrckave Rezerve uživaju u kostimiranju, tako da su već najavili kako će u spotu za singl Madona koji namjeravaju izbaciti u lipnju uskočiti u kožu talijanske mafije. Prije izdavanja albuma krajem godine, planiraju snimiti spot za još jedan singl, nije definirano za koju pjesmu, ali zna se da će u spotu obući svi bijele kute i utjeloviti doktore iz hitne službe.

Već smo osmislili i kadrove, možda ćemo napraviti prvo spot pa ga onda uglazbiti, našalio se Leon, a možda i nije. 🙂

Foto: Luka Jančić Mizek

Foto: Luka Jančić Mizek

I dok oni osmišljaju scene i kostimografije i šalju molbe časopisima Ok! i Teen da objave nešto o njima, ali bivaju izignorirani, bliže se datumi kada ih možete slušati uživo. Prva prilika ukazat će vam se 7. svibnja kada će nastupiti na dobrotvornom koncertu u Makarskoj, a druga 27. svibnja na Split Spot Festivalu na Gripama. Nastup u Zagrebu planiraju tijekom jeseni, ali možda uleti i nešto prije.

Nonšalantni humor opuštene ekipe iz Makarske, kao i informacije o novim spotovima i gažama potražite na Facebooku. Slobodno svratite i na bandcamp i skinete si EP Evo Rezerve kako bi mogli uživati u neopterećenosti, hirovitosti i pozitivi kojom ova ekipa naprosto pršti.

Bezrezervno možemo utvrditi da su nas članovi benda Rezerve rezervirali za prve redove na njihovom zagrebačkom nastupu, ma kad on bio.

Foto: Luka Jančić Mizek

Komentari