Tajne uspješne neverbalne komunikacije: geste

Piše
Petra Haleš

Jun 17, 2020

Tijekom bilo kojeg javnog nastupa ili obraćanja, potrebno je pripaziti na sve elemente komunikacije. Uz govor, neverbalna komunikacija čini važan dio uspješne prezentacije.

Prva znanstvena studija neverbalne komunikacije objavljena je 1872. godine u knjizi Charlesa Darwina, “Izražavanje emocija kod čovjeka i životinja”.

Daljnji razvoj istraživanja u područjima kao što su psihologija, antropologija, lingvistika i psihijatrija uz razvoj moderne neuroznanosti pomogao je boljem shvaćanju moći neverbalne komunikacije. Saznanja su primjenjiva u znanstvenoj, političkoj i poslovnoj komunikaciji, ali i u svakodnevnom obraćanju.

Što sve čini neverbalnu komunikaciju?

Neverbalna komunikacija uključuje geste, facijalne ekspresije, pogled i kontakt očima, ali i komunikaciju koja uključuje čitavo tijelo, kao što je držanje, kretanje i uporaba okolnog prostora i distanca između sugovornika.

Iako su neka ponašanja kulturološki uvjetovana, kao što je primjerice fizička udaljenost između sugovornika, postoje određena uvriježena pravila čijom primjenom možemo učinkovito prenijeti poruku te samim time poboljšati vlastitu samoprezentaciju.

Vješt govornik tako može koristiti neverbalnu komunikaciju kako bi dodatno naglasio izrečeno, dok osobe koje nisu vješte u javnom obraćanju mogu pretjerati ili nedovoljno koristiti neverbalne elemente. Takve osobe djeluju nespretno i teško mogu zadržati pažnju publike, a u ekstremnim slučajevima, ako su verbalni i neverbalni elementi u kontradikciji, ne ulijevaju povjerenje i djeluju neiskreno.

Geste

Kod gesta, vrijedi pravilo zlatne sredine. Korisno je kada geste svojim značenjem prate vaš govor, ali ne treba pretjerivati kako ne bi postale distrakcija.

Uz primjerenost gesta sadržaju vašeg izlaganja, one bi trebale biti i u skladu s vašom osobnosti. Dakle, ako vam određena gesta djeluje izrazito neprirodno, radije je izbjegnite i odaberite neku koja vam dolazi prirodno. Tijekom izlaganja ili prezentacije pratite reakcije vaše publike. Ako su pretjerano fokusirani na kretanje vaših ruku, a ne na samo izlaganje, znate da ste pretjerali i da su geste postale distrakcija, a ne nadopuna verbalnog dijela.

Nekoliko najvažnijih savjeta

1. Prije svega, opustite ruke te pripazite da imate dovoljno prostora za manevriranje.

2. Izbjegavajte držanje ruku iza leđa, ali ih isto tako nemojte držati u džepovima.

3. Prekrižene ruke na prsima odaju defenzivan stav prema publici.

4. Tijekom izlaganja nemojte se vrpoljiti i izbjegavajte dodirivanje vlastitog lica, kose ili sata i nakita.

5. Ne ponavljajte jedne te iste geste.

6. Veličina gesta ovisi o veličini publike, kao i vaš glas i kretanje prostorijom.

7. Jedini način odmaranja ruku između gesta je poza u kojoj držite ruke opušteno uz tijelo.

8. Ne pretjerujte s količinom gesta jer time umanjujete njihovu vrijednost, što je posebice važno kada želite nešto naglasiti.

9. Koristite geste kako biste postigli interakciju s publikom.

10. Opustite se i pokušajte uvježbati vaše izlaganje unaprijed.

Često ni sami nismo svjesni koje greške radimo tijekom izlaganja i na kojim bismo elementima neverbalne komunikacije trebali poraditi. Zato je korisno odraditi probno izlaganje pred prijateljima kako bismo osvijestili kako koristimo geste te ih prilagodili za sljedeću prezentaciju ili javno obraćanje.

Foto: Flickr, Tony Hsieh, modified

Komentari