Važnost prakse tijekom studiranja

Piše
x-ica tim

Sep 05, 2019

Studenti praksom mogu steći radno iskustvo, iz prve ruke vidjeti kako određene stvari funkcioniraju u poslovnom okruženju i stvoriti dodatne radne navike.

Iskustvo koje kao student dobiješ za vrijeme praktičnog rada ili volontiranja može mnogo značiti za tvoju daljnju poslovnu karijeru. Svaki student trebao bi iskoristiti priliku za praksu, a gotovo svi fakulteti u Hrvatskoj svojim studentima osiguravaju odradu praktičnog rada.

1. Stjecanje radnog iskustva

Iako većina studenata radno iskustvo stječe tek nakon završenog fakulteta, to ne treba biti pravilo. Naime, već tijekom studiranja moguće je odraditi praksu koja omogućava stjecanje iskustva čak i prije završetka studija. Na taj način osigurat ćeš prednost na tržištu rada u odnosu na one kandidate koji su bez ikakvog iskustva.

business-card-contact-business-cards-business-42260
2. Mogućnost zaposlenja nakon faksa

Danas kad je sve teže naći posao dobro odrađenom praksom korak si bliže osiguravanju buduće karijere i željenog radnog mjesta. Mnogi studenti koji se iskažu svojim trudom i zalaganjem nakon prakse često dobiju stalno zaposlenje. Ti ćeš biti u prednosti jer su posllodavci već upoznati s tvojim radom, znaju da si pouzdan i da imaš sva potrebna znanja.

3. Stvaranje poznanstava

Čak i ako ne dobiješ stalno zaposlenje nakon odrade praktičnog rada, ostat će ti kontakti i poznanstva koja si stvorio. To ti itekako može pomoći u budućoj karijeri i traženju posla.

people-woman-coffee-meeting

4. Dobivanje preporuka

Mentor s obavljene prakse može ti nakon isteka prakse napisati preporuku, naravno samo ako je zadovoljan tvojim radom i angažmanom. Dobra preporuka može ti uvelike pomoći pri traženju posla nakon fakulteta.

5. Zarađivanje dodatnog džeparca

Iako većina praktičnog rada nije plaćena već se tretira kao volontiranje, neke tvrtke ipak znaju platiti studentima. To je najčešće simbolični iznos, ali dobro dođe kao studentski džeparac.

Komentari