Vrlo aktivan bend Radio Aktiv

Piše
Ana Leko

Jun 16, 2016

Osmeročlani bend Radio Aktiv već je poznat u glazbenim krugovima, a u sklopu Tabor Film Festivala moći ćete ih čuti uživo. O dosadašnjem radu, glazbenom izričaju i planovima razgovarali smo s frontmenom, autorom i gitaristom Branimirom Čubrilom, zvanim Brane!

Radio Aktiv osnovan je u Puli 2009. godine s idejom rada na autorskim pjesmama. Stil glazbe koji sviraju je u najširem smislu riječi rock s različitim utjecajima. U osam godina postojanja odsvirali su puno nastupa, osvojili nagrade za najbolji mladi bend (HR Demo Klub, HGF, Fender Megamuzika), nominaciju za Porin u kategoriji najbolji novi izvođač, objavili dva studijska albuma (Grije nas isto sunce 2012. i Stvarnost između reklama 2015.), izdali 8 singlova i 7 spotova.

Radio Aktiv

Članovi benda obuhvatili su solidan broj fakulteta nezavršenih i završenih – od filozofije, geodezije, brodogradnje, građevine, agronomije, turizma, do informatike, dizajna i marketinga. Neki od njih imaju i glazbeno obrazovanje. Bez obzira na škole i fakultete, bavljenje glazbom ispao je kao pun pogodak. Njihova je glazba zarazna, a riječi tečne i lako pamtljive.

Moglo bi se reći da imamo kantautorski pristup stvaranju pjesama, budući da one obično nastaju u izolaciji uz gitaru ili klavir. Ovisno o fazi završenosti dožive ili ne dožive prezentaciju bendu, nakon čega zna biti sitnih intervencija, ali većina onoga što imate priliku čuti nastaje noću u kuhinji, kad ideje koje se svakodnevno motaju po glavi isplivaju na površinu.

Tekstovi i glazba u njihovom stvaranju imaju podjednak značaj, iako je tekst taj koji komunicira, dok glazba stvara atmosferu i podlogu.

U tekstovima nastojimo komunicirati svoje osjećaje, razmišljanja i stavove i najsretniji smo kad naše poruke dopru do publike, odnosno kad se slušatelji pronađu u njima. Ta komunikacija je stvar senzibiliteta, te je samim time možda i najvažnija za izgrađivanje odnosa s publikom. Ako nekoga svojom pjesmom uspijemo opustiti, nasmijati, utješiti, potaknuti na razmišljanje ili čak artikulirati nečije misli ili osjećaje, mogli bismo reći da smo uspjeli u svojoj misiji.

Za pjesmu Stvaran svijet na YouTubeu se mogu naći dva spota. Priča o tome je vrlo zanimljiva.

Pored službenog spota, na YouTube-u se može vidjeti i uradak učenika gimnazije „Danilo Kiš“ iz Budve, koji su u sklopu školskog projekta napravili svoju verziju spota. Bili smo jako ugodno iznenađeni kad su nam se javili i poslali spot, a posebno nam je drago da se naše pjesme i poruke čuju i šire i van granica Hrvatske.

Radio Aktiv je do sada nastupao na puno klupskih koncerata i festivala diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije. Neki od koncerata kojih se najradije sjećaju su finala natjecanja, promocije albuma i veći festivali. Prošli su sve vrste nastupa, od intimnih akustičnih svirki do klupskih nastupa, festivala i raznih glazbenih manifestacija i nemaju posebnog favorita – najbitnija im je reakcija publike i razmjena energije.

Prvi sljedeći koncert bit će u sklopu glazbenog programa 14. Tabor Film Festivala. Veselimo se tom nastupu i čast nam je što ćemo pozornicu dijeliti s Rundek Cargo Triom. Dat ćemo sve od sebe i publici predstaviti presjek našeg dosadašnjeg materijala.

Osim brojnih odrađenih koncerata, u karijeri benda Radio Aktiv našao se i zavidan broj nagrada. Koliko im znače i što smatraju bitnijim – priznanja struke ili reakcije publike – iskreno je objasnio Brane.

Naravno da su nagrade i priznanja nešto na što moramo biti ponosni, pogotovo kad one dolaze iz struke, međutim, glazbom se prvenstveno bavimo iz ljubavi prema stvaranju i potrebe za izražavanjem, tako da će nam samim time komunikacija s publikom i njihova reakcija uvijek biti na prvom mjestu.

Radio Aktiv

Naravno, zanimalo nas je hoće li ovaj osmerac ljeto provesti radno ili će guštati na nekoj udaljenoj divnoj plaži. Ili će pak sve to spojiti i imati radni odmor.

Uz dogovorene koncerte, slobodno vrijeme ćemo nastojati iskoristiti za rad na novom materijalu. Uskoro objavljujemo i novi spot za četvrti singl s aktualnog albuma, i naravno, čekamo tih par minuta ljeta da se odmorim(o) od svijeta. 🙂

Radio Aktiv možete pratiti na Facebooku i škicnuti njihov web. Ako ih želite slušati uživo na Tabor Film Festivalu na vrijeme se pobrinite da nabavite svoje ulaznice. Sve detalje možete pronaći na Facebooku.

Komentari