Nacionalne kuhinje Europe: gdje se jede najbolja hrana

Piše
Dijana Šimunić

Aug 19, 2016

Iako relativno mala, Europa nudi nevjerojatno velik izbor gastronomskih užitaka. Istražili smo što se sve može pojesti (i pritom se dobro najesti) u različitim europskim zemljama.

Bogatstvo kuhinje jedno je od najvećih ponosa neke države. Baš kao što se gastronomski ukusi pojedinih zemalja razlikuju, tako se i u različitim državama jede različita hrana. Donosimo neke od kuhinja čije recepte jednostavno morate isprobati.

Mađarska kuhinja

Za mađarsku kuhinju karakteristični su jaki začini – njihovi specijaliteti ljuti su i pikantni što im daje poseban okus. Pravi mali raj za sve ljubitelje začinjene hrane. Najpoznatiji su po spremanju gulaša, variva ili riblje juhe, znane još i kao fiš paprikaš. To je dosta specifična hrana koju ili voliš ili mrziš – srednjeg nema. Ono što daje posebnu čar mađarskim specijalitetima jest paprika (koristi se mljevena crvena paprika ili pak ljuta) koja daje svakom jelu crvenu boju. Njihova je hrana jako zasitna i teško pada na želudac pa treba biti umjeren.

Pixabay

Što se tiče deserta, Mađari najčešće rade palačinke (bile one sa sirom, orasima ili makom), a obožavaju i štrudle.

Makedonska kuhinja

Većina hrane koju jedemo na našim prostorima potekla je iz Makedonije. Zahvaljujući odlično razvijenoj klimi i plodnom tlu Makedonci mogu pripremati neke od najboljih recepata na svijetu. Njihova je hrana posebno gurmanska, oni uživaju u hrani i to se jasno vidi po njenim okusima.

Poznati makedonski užitak gravče na tavče ili kako bismo kod nas rekli grah iz pećnice njihov je najpopularniji specijalitet. Kao što i samo ime govori, radi se o pečenom grahu – može biti blago ili jako začinjen, nema pravila. Sve ovisi o željama onog koji ovaj recept sprema.

Pixabay

Osim pečenog graha, Makedonci redovito uživaju u bureku, raznim pitama, musaki te jelima na žlicu poput paprikaša ili sarme.

Poljska kuhinja

Baš kao i Mađari, Poljaci također vole poprilično začiniti svoja jela. Jedno od njihovih najpoznatijih jela su piroge (pierogi). Jelo se može pripremati na nekoliko različitih načina, a glavni sastojak čine knedli od beskvasnog punjenog tijesta. Moglo bi se reći da je njihov specijalitet sličan našim punjenim valjušcima ili pak talijanskim raviolima.

Pixabay

Osim piroga, Poljaci su ludi za mesom pa redovito jedu svinjetinu, govedinu, piletinu u kombinaciji s jakim začinima i prilozima. Imaju i svoju specifičnu vrstu sarme (bigos) – pripremljenu od slatkog ili kiselog kupusa. Dnevni obrok uvijek započinju juhom, a naročito je poznat takozvani žur koji se najčešće priprema s raženim brašnom, kobasicom ili vrganjima.

Turska kuhinja

Iako svi kad se spomene turska kuhinja pomisle na burek ili kebab, to je samo mali dio njihove bogate gurmanske ponude. Juhe čine veliki dio turske kuhinje, a najpoznatija je juha od jogurta. Često se u nju dodaju krastavci, mozzarella i razni začini (kopar, češnjak, papar, sol). Osim tradicionalne juhe od jogurta, tu je još juha od crvene leće te tikvica. Turski jelovnik sadrži i velik broj jela od riže.

Pixabay

Pixabay

Kao najpoznatiji desert, nakon, naravno, svjetski popularne baklave, u Turskoj jest rahat lokum. Sastav ove ukusne slastice je sasvim jednostavan – šećer, voda, brašno, badem i nekoliko kapi ružina ulja. Danas rahat lokum dolazi i u mnogim drugim okusima kao što je orah. Poslužuje se uz tradicionalnu tursku kavu ili čaj.

Pixabay

Finska kuhinja

Ono što je karakteristično za Fince jest činjenica da se njihov jelovnik prilagođava godišnjim dobima i vremenskim uvjetima. Njihova ljetna gastronomija uključuje velik broj jela od ribe i morskih rakova. Iako uživaju u ukusnoj hrani, Finci pokušavaju biti umjereni pa njihova gastronomska ponuda nudi samo zdrave i lagane recepte.

Pixabay

Umjesto masnoće životinjskog podrijetla kod pripreme hrane koriste onu biljnog podrijetla. Obožavaju sve vrste žitarica (ječam, zob, raž) koje pripremaju na stotinu različitih načina.

Portugalska kuhinja

Kuhari u Portugalu pod velikim su utjecajem mediteranske kuhinje pa uglavnom rade jednostavne recepte. Cilj njihove kuhinje jesu jednostavni recepti kako bi se sačuvalo bogatstvo okusa. Na gotovo svakom jelovniku prevladavaju svježa riba i morski plodovi. Dimljeni i soljeni bakalar njihovo je nacionalno jelo, a pripremaju ga na razne načine.

Pixabay

Portugalci su također poznati po svom gulašu od teletine ili svinjetine s povrćem. Da bi obogatili okuse svojih jela, dodaju mu razne začine poput papra, đumbira, čili papričice ili pak cimeta. Kad je riječ o desertima, najviše vole kombinaciju jaja, mlijeka i cimeta. Specijalitet koji najčešće rade zove se Pastéis de Nata. To su zapravo kolačići od lisnatog tijesta punjeni pudingom od vanilije, slično kao naše princes krafne.

Pixabay

Komentari