Kako što dulje zadržati preplanuli ten

Piše
x-ica tim

Sep 03, 2019

Vratila si se s odmora i htjela bi što dulje zadržati svoj preplanuli ten? Nisi jedina, ima nas više. To što želiš je itekako moguće postići – i to bez odlazaka u solarij ili dodatnog sunčanja na bazenu.

Primijetit ćeš da tvoj preplanuli ten nakon svakog novog tuširanja pomalo nestaje. Preplanula put koju si uspjela dobiti na moru ne može trajati vječno, ali je možeš zadržati što dulje.

Hidratacija kože

Prva i najvažnija stvar jest dobra njega, odnosno hidratacija tijela nakon dolaska s ljetovanja. Naime, čim se više naša koža isušuje to prije nestaje preplanul ten. Pij velike količine vode, koristi hidratantne kreme ili losione za tijelo te izbjegavaj pilinge jer oni još dodatno isušuju kožu.

Tuširanje hladnom vodom

Pritom ne mislimo na ledenu vodu, ali važno je samo da ne bude prevruća. Naime, vruća voda oštećuje gornji sloj kože pa će tvoja preplanula boja nestajati puno brže nego što bi to bilo prirodnim putem.

Hrana koja sadrži beta karoten

Dokazano je da preplanulost možeš zadržati i ako jedeš hranu koja sadrži beta karoten. Ujedno, ona štiti tvoje tijelo od štetnih UV zraka te pospješuje tamnjenje. Beta karoten je neophodan za stvaranje pigmenta melanina. Postoji velik broj namirnica koje u sebi imaju beta karoten. To je prvenstveno mrkva, zatim zeleno lisnato povrće, avokado, jabuke, šparoge i slatki krumpir.

Izbjegavaj depilacije

Pritom mislimo na odlaske u kozmetičke salone, depiliranje britvicom kod kuće još je podnošljivo. Naime, agresivne depilacije oštećuju zaštitni sloj kože na kojem se i nalazi preplanula boja.

Komentari