Na današnji dan umro je Muhammad Ali

Piše
Mateo Galić

Jun 03, 2020

Prije četiri godine zauvijek nas je napustio MUHAMMAD ALI, jedan od najvećih boksača teške kategorije i sportaša u povijesti.

Jedan od najboljih sportaša svih vremena umro je 3. lipnja 2016. godine u bolnici u Phoenixu.

Muhammad Ali, pravim imenom Cassius Marcellus Clay Junior, rođen je 17. siječnja 1942. u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Ime je promjenio 1964. godine kada je prešao na islam. Te godine je postao i  svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona.

1967. godine odbio je služiti američkoj vojsci i oštro se usprotivio ratu u Vijetnamu, opravdavajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, a nije se borio pune tri godine.

Godinama se borio  protiv Parkinsonove bolesti, koja je posljedica pretrpljenih udaraca tijekom karijere.

Alijeva karijera je zaista impresivna: od ukukpno 61 profesionalnog meča pobijedio je u 56 nastupa uz 37 pobjeda nokautom. Nikada nije zabilježio neriješen rezultat, a izgubio je samo u 5 mečeva.

Zauvijek će ostati zapamćeno rivalstvo između njega i Joea Fraziera. U prve dvije međusobne borbe svaki je ostvario po jednu pobjedu, pa je dogovoren konačan okršaj na Filipinima. Meč je odlučen tek nakon 14. runde kada Frazieru tim nije dopustio povratak u ring za posljednju rundu.

Ovo je najbliže smrti što sam ikad bio, rekao je Ali nakon pobjede nad najvećim rivalom.


1999. godine Sports Illustrated proglasio ga je sportašem stoljeća, a i u mnogim drugim izborima dobio je nagradu za najboljeg sportaša u povijesti.

Alijeva borba s relativno anonimnim boksačem Chuck Wepnerom, u kojoj je pobijedio u 15. rundi tehničkim nokautom, inspirirala je Sylvester Stallonea prilikom pisanja scenarija za film Rocky, koji je kasnije bio nagrađen nagradom Oscar. Ironija je da je upravo Alijev protivnik, a ne sam Ali, bio inspiracija kao tema za glavnog junaka filma, Rocky Balbou, koji kao nepoznati boksač dobiva priliku boksati s prvakom i pri tome izdržava svih 15 rundi usprkos svim očekivanjima o lakoj pobjedi favoriziranog prvaka.

Komentari