Uspješna Prirodoslovna lepeza mladih znanstvenika

Piše
Ana Leko

Oct 07, 2016

Iako ova priča nema direktne veze sa studentima jer se radi o projektu provedenom u gimnazijama, izuzetno je važna za sve buduće studente, posebice one koji će se obrazovati u prirodoslovnom smjeru.

Danas je u Klovićevim dvorima održana konferencija za medije povodom skorog završetka projekta Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta. Projekt se provodio unazad godinu dana u Zagrebu, Senju i Zadru. Nositelj projekta je zagrebačka Gornjogradska gimnazija, a partneri su zadarska Gimnazija Vladimira Nazora, senjska Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića i Fakultet kemijskog inžinjeringa i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovog projekta je osuvremeniti nastavne metode i materijalne uvjete škola za razvoj učeničkih kompetencija za uspješan nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i za cjeloživotno učenje.

Na današnjoj konferenciji, osim učenika i nastavnika koji su sudjelovali u projektu, prisustvovala je voditeljica projekta i profesorica matematike Magdalena Radočaj, ravnateljica Škole Pavla Rittera Vitezovića Danijela Vukelić, ravnatelj Gornjogradske gimnazije Nenad Polondak i Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgo i obrazovanje.

Svi četvero su se srdačno zahvalili prisutnima, a posebice onima koji su na sve načine sudjelovali u ostvarenju ovog hvalevrijednog projekta. Ravnatelj Polondak se simpatično ispričao na tremi i za vrijeme govora koristio šalabahter.

Suradnjom nastavnika i profesora triju gimnazija te Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kreirani su novi fakultativni predmeti. E-learning portal s multimedijskim sadržajima o znanstvenicima i digitalnim priručnicima za učenike i nastavnike će omogućiti svim zainteresiranim nastavnicima u Hrvatskoj da obogate svoju nastavu ili ponude učenicima na izbor nove fakultativne predmete, istaknuo je Nenad Polondak.

Uz nove fakultativne kurikulume iz fizike, matematike, kemije i biologije razvijen je i novi interdisciplinaran predmet EEE – Energija, ekologija i engleski jezik. U centru ovih kurikuluma je aktivan učenik koji istražuje, izvodi pokuse, radi projektno, samostalno i timski, a pritom koristi informacijsku tehnologiju, usavršava prezentacijske vještine, i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Prema video uratcima kojii su danas bili prikazani može se zaključiti da učenici odlično reagiraju na ovakve promjene u nastavi. Svi koji su sudjelovali u projektu otkrili su jednu potpuno novu dimenziju znanosti, a i samog školovanja, i maknuli se iz standardnih okvira, što je rezultiralo posebnim zanimanjem za predmet, a možda i za usmjeravanje prema odabiru nekog prirodoslovnog fakulteta.

Ovim projektom su nastavnici još jednom potvrdili kako se značajno može unaprijediti nastava ako ima znanja, entuzijazma, kreativnosti nastavnika i podrške ravnatelja, a uz financijski potporu bespovratnim sredstvima EU fondova.

U redovnoj nastavi, pod pritiskom plana i programa, nastavnik katkada nema vremena za maštovitost i jednostavno ne može učenicima pokazati koliko pojedini predmet može biti zanimljiv i zabavan, a istovremeno i vrlo koristan u svakodnevnom životu. Napokon sam dobila priliku proširiti nastavu novim temama koje su suvremene i pomoću kojih učenici vide da matematika nisu samo gomile zadataka kojima oni često ne vide svrhu. Također, kroz projekt smo dobili priliku proširiti svoje znanje i kompetencije kao nastavnici te učenicima pružiti još bolji doživljaj nastave, rekla je Magdalena Radočaj, profesorica matematike i voditeljica projekta.

Novi kurikulumi su uspješno razvijeni u suradnji sa stručnjacima iz V. gimnazije, a dodatno su još i učenici i nastavnici u sklopu projekta imali prilike sudjelovati u brojnim edukacijama, studijskim putovanjima u svrhu upoznavanja primjera dobre prakse u znanstvenim centrima: CERN-u, Technorama i Kopernik. Nabavljena je nova oprema za prirodoslovni laboratorij i računalnu učionicu, a predmeti su testirani u Senju, Zadru i Zagrebu. Poseban susret s pokusima i znanosti učenicima je osigurao Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije čiji su profesori organizirali Dan otvorenih vrata s maštovitim interaktivnim radionicama.

Novih pet kurikuluma iz matematike, fizike, biologije, kemije i EEE-a počinju se provoditi već od ove školske godine. Cilj je poboljšati znanja učenika iz prirodoslovlja, zainteresirati ih za znanost i za nastavak studiranja na fakultetima u području STEM-a (Science, technology, engineering, and mathematics).

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.294.739,50 kn.

Komentari