5 najpoznatijih praznovjerja

Piše
Ena Kičeec

Mar 13, 2018

U svim kulturama svijeta postoje određena vjerovanja o tome što donosi sreću, a što nesreću. Iako je većina njih nastala u vremenima kada se dosta toga nije moglo racionalno objasniti, neka od njih su se zadržala i u današnjem modernom društvu.

Sedam godina nesreće zbog razbijenog ogledala

Kada se u doba antičke Grčke odlazilo „mudracima ogledala“, tj. onima koji su proricali budućnost iz odraza u vodi, na temelju odraza osobe u staklu uronjenom u vodu ljudima se govorilo hoće li umrijeti ili živjeti. Nešto kasnije Rimljani dodaju još jednu dimenziju ovoj priči na temelju vjerovanja da se ljudsko zdravlje mijenja u pravilnim sedmogodišnjim ciklusima pa tako iskrivljenu sliku koja nastaje kao rezultat razbijenog ogledala smatraju znakom koji nagovještava sedam godina nesreće i bolesti.

Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru

Vjerovanje da otvaranje kišobrana u zatvorenoj prostoriji donosi nesreću potječe iz doba viktorijanske Engleske 18.stoljeća. U to su doba kišobrani po prvi puta ušli u modu, no ono po čemu su se razlikovali od današnjih je bilo u tome što su bili znatno nezgrapniji i ako bi se otvarali u zatvorenom prostoru, bilo je vrlo vjerojatno da će netko završiti ozlijeđen. Kako nije postojao zakon kojim bi se tako nešto kontrolirao, s vremenom se razvilo praznovjerje da otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru donosi nesreću.

Nesreća broja 13

Triskaidekafobija, odnosno strah od broja 13 svoje porijeklo vuče iz staronordijske mitologije. Jedna od najpoznatijih priča govori kako je 12 bogova bilo je pozvano na ručak u Valhallu u Asgardu, gradu bogova, a Loki, bog razdora i zla, bio je izostavljen.  Zbog toga se naljutio i odlučio pojaviti se i svima pokvariti zabavu, čime se broj bogova popeo na 13. Ostali su bogovi pokušali izbaciti Lokija van, no nastao je žestoki sukob u kojem je poginuo Balder, najomiljeniji bog među njima. Predaja se tijekom vremena širila po Europi, a sam mit o broju 13 je postao popularniji i zbog priče o Posljednjoj večeri gdje Juda, 13.apostol, izdaje Isusa.

Prelazak crne mačke preko puta donosi nesreću

Dok su mačke u starom Egiptu bile smatrane predmetom obožavanja i nosiocima sreće, u srednjovjekovnoj Europi o njima se govorilo kao o vražjim bićima i prerušenim vješticama, a mačka koja vam presiječe put bila je siguran znak da vas promatra sam vrag. Kršćani su navodno, nastojeći obrisati sve tragova starih religija u koje se prije vjerovalo, uništavali crne mačke i žene koje su o njima brinule proglašavajući ih vješticama, a prema kršćanskom vjerovanju crna mačka koja vam prijeđe preko puta zapravo je demon koji osobu odvaja od Boga i sprječava njen odlazak u nebo.

Kucanje u drvo 3 puta

Ovo vjerovanje seže do drevnih poganskih vjerovanja da duhovi žive skriveni u drveću, prije svega u hrastovima. Kucanjem o drvo odavalo im se priznanje i demonstrirala svjesnost da upravo oni mogu pomoći u borbi protiv zla. Također je to bio i način da im se zahvali na sreći i blagostanju. Iako je ovo vjerojatno najraširenije praznovjerje u zemljama zapadnog svijeta, još uvijek se ne može točno utvrditi njegovo porijeklo. Jedni smatraju kako korijene vuče iz drevnog religijskog rituala u kojem osoba dira raspelo dok izgovara zavjet, dok drugi misle kako dolazi iz predkršćanskih vremena u Europi, kada su seljaci glasno kucali o drvo kako bi prestrašili zle duhove.

Komentari