Na današnji dan rođen je Marko Polo

Piše
Prika Vican

Sep 15, 2016

Na današnji dan, 15. rujna 1254. godine, na Korčuli, rođen je mletački trgovac i putopisac Marko Polo.

Vjeruje se da je Marko Polo mletački trgovac, koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu, rođen na današnji dan 1254. godine na Korčuli, mada za ovu tvrdnju ne postoji konsenzus.

3

Prema nekim pretpostavkama, obitelj Polo potječe iz grada Korčule. Markov otac Niccolò i stric Matteo, poduzetni trgovci s Istokom, prevalili su između 1261. i 1269. put do Kine, priključivši se izaslanstvu koje je perzijski kan Hulagu slao mongolskom velikom Kublaj-kanu, koji je tada imao svoju prijestolnicu u Khanbaliqu (Peking).

Iz Kine su se vratili kao Kublaj-kanovi izaslanici papi, s pismom u kojem kan moli da mu se pošalju učeni ljudi, koji bi poučavali u njegovu carstvu. Kada su 1271. krenuli na svoje drugo putovanje u Kinu s papinim odgovorom priključio im se i Marko.

Marko je postao kanov pouzdanik i ostao u njegovoj službi 17 godina, proputovavši mnoge krajeve Dalekog istoka upoznavši jezike i običaje različitih naroda.

1298. godine Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova kraj Korčule, gdje je bio zarobljen. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustichellu iz Pise, koji ih je zabilježio na francuskom jeziku u djelu Knjiga svjetskih čudesa, poslije poznatom pod nazivom Milijun.

Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za zemljopisne karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španjolske, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

Tisuće pustolova i istraživača nadahnjivali su se njegovim pričama, te su kretali u nepoznato, željevši vidjeti i doživjeti barem djelić onoga o čemu je Marko pričao. Najpoznatiji među njima je bio Kristofor Kolumbo.

ZANIMLJIVOSTI:

  • Poznato je da se broj milijun dovodi u vezu s Markom Polom. Naime kada se vratio u Veneciju pričao je svoje doživljaje, čak i megalomanski uvećavajući činjenice, opise i brojke. Ubrzo je po tome postao poznat, te su dotadašnje “normalne” brojčane oznake i relacije postale premale da bi pratile njegova opisivanja. Ali za broj 1 000 000 tada nije bilo posebnog brojčanog izraza nego se je koristio naziv tisuća. Kako je njegovo drugo ime biloEmilio (dakle puno ime: Marco Emilio Polo), to se ubrzo među mletačkim pukom proširila kovanica “emilioni”, iz čega je, sitnim modificiranjem, “rođen” novi broj.
  • Podvrsta ovaca Marko Polo opisana prilikom njegovo prijelaza planine Pamir nazvana je po njemu.
  • 1851. izrađen je  jedrenjak u Saint Johnu, New Brunswick, nazvan Marco Polo, a bio je prvi brod koji je oplovio svijet za manje od šest mjeseci.

Marko Polo umro je 8. siječnja 1324.godine. Njegova obitelj je za izvršenje njegove oporuke zahtjevala Giovanni Giustinianija, svećenika iz San Procoloa. Njegova supruga Donata i kćeri nasljedile su jednake dijelove njegove imovine. Crkva je dobila svoj dio imanja prema tadašnjem zakonu, a sam Marko Polo je odredio da taj dio pripadne samostanu San Lorenzo, mjestu gdje je želio biti pokopan. Također je testamentom pustio na slobodu roba Tatara koji ga je pratio na putovanjima po Aziji.

Izvor: Wikipedija

Komentari