Kako komunicirati s konobarom uz pomoć noža i vilice

Piše
Mateo Galić

Mar 02, 2018

Znate li da odgovarajući položaj vilice i noža na tanjuru otkriva je li vam se obrok svidio, planirate li pojesti još jedan slijed ili ste završili s konzumacijom hrane?

Ukoliko objedujete kod kuće ne treba robovati posebnim pravilima, ali ako ste odlučili posjetiti restoran bitno je pridržavati se odgovarajućeg bontona. Pored načina kako jedete određeno jelo (bez srkanja i mljackanja), bitno je poznavati način uporabe pribora za jelo.

Položaj vilice i noža na tanjuru konobaru šalje određene poruke kojih možda niste ni svjesni i nemojte misliti kako ih baš niti jedan konobar ne poznaje. Vjerujte, u svakom ozbiljnom restoranu konobari jako dobro poznaju “jezik noža i vilice”.

1. Još uvijek jedem 
Ukoliko želite uživati u obroku, a konobar vam se “uzvrtio oko glave” i spreman je u svakom trenutku “maznuti” vam tanjur, dajte mu do znanja da još niste zvršili tako što vilicu i nož stavite na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, odnosno priborom formirajte piramidu na tanjuru. Na taj način šaljete poruku: “još uvijek jedem”.

1

2. Očekujem sljedeći slijed 
Kada ste završili s jelom, a želite konobarima poručiti da vam da donesu sljedeći slijed, od vilice i noža napravite križ na sredini tanjura.

2

3. Završio sam s jelom 
Kada ste gotovi s jelom, vilicu i nož postavite u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo sa stola.

3

4. Bilo je ukusno 
Kada konobaru i kuharu želite izraziti kompliment, vilicu i nož položite vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo.

4

5. Nije mi se svidjelo 
Niste zadovoljni s posluženim jelom i vjerojatno ćete većinu hrane ostaviti na tanjuru, a pored toga pokažite konobaru svoje nezadovoljstvo tako što ćete nož ‘provući’ kroz vilicu, a pribor stavite na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva.

5

Komentari