9 znanstveno dokazanih savjeta za učenje

Piše
x-ica tim

Nov 25, 2019

Nije neka znanost da neprekidno cjelonoćno bdjenje nad knjigom nekoliko sati uoči ispita i nije baš najbolja kombinacija. Ono što vjerojatno niste znali jest da je upravo takvo učenje najmanje učinkovito.

# 1 Nemoj učiti kao da sutra ne postoji

Istraživanja pokazuju da je najučinkovitije učiti u kratkim sekvencama. Bolje je učiti po 30 minuta i rasporediti učenje na 20 sesija tijekom nekoliko tjedana, nego sve odraditi u desetosatnom štrebanju. To je zato što mozak bolje pohranjuje informacije u kratkim sesijama koje se ponavljaju.

# 2 Odredi termin za učenje

Iako je noćno maratonsko učenje možda postalo tvoj ritual, ono je povezano s postizanjem najlošijih ocjena i može utjecati na smanjenje sposobnosti razmišljanja i pamćenja tijekom iduća četiri dana. AsapSCIENCE savjetuje da se odredi termin za učenje svaki dan i time se stvori rutina pa će i svako duže učenje biti puno lakše i učinkovitije.

# 3 Markeri ne pomažu

Većina nas provede puno vremena pasivno čitajući bilješke ili podcrtavajući udžbenik. Istraživanja su pokazala da je to neučinkovito jer nam ne pomaže u povezivanju koncepata ni u razumijevanju teme, a može nas navesti i na pamćenje informacija koje nisu zaista bitne. S druge strane, pisanje kartica veoma je korisno jer doprinosi boljem pamćenju!

#4 Postavi cilj

Prilikom svakog učenja treba postaviti jasan cilj što svojim učenjem želiš postići, na što se usredotočiti. Izaberi jedan aspekt gradiva, na primjer konjugaciju francuskih glagola. Ako ne možeš jednostavno definirati koji je cilj učenja, ne razumiješ ga dovoljno dobro.

# 5 Pripremi se kao da ćeš održati predavanje

Istraživanje u kojem su sudjelovale dvije skupine ispitanika – jedna koja je učila za ispit i druga kojoj je rečeno da se pripremi za izlaganje, pokazalo je da su gradivo puno bolje usvojili oni koji su se pripremali da održe predavanje. Pretpostavlja se da je to zato što se u mozgu puno logičnije i koherentnije strukturira sadržaj kad se pripremamo objasniti nešto drugima.

# 6 Vježbaj, vježbaj, vježbaj

Vježbanjem se mozak priprema ne samo za uvjete ispita, već se time lakše prepoznaju i “rupe” u znanju. Ono pomaže u stjecanju samopouzdanja i postizanju boljih rezultata na ispitu.

# 7 Mjesto za učenje

Istraživanja su pokazala da je najbolje imati točno određeno mjesto za učenje na kojem je dostupno sve što tijekom učenja može zatrebati.

# 8 Glazba ometa

Imate genijalnu plejlistu za učenje? Malo ćemo vas razočarati. Istraživanja su pokazala da određena djela klasične glazbe pomažu pri postizanju bolje koncentracije, ali novije studije govore da joj ritmička glazbena podloga šteti. Oni koji su učili ne slušajući glazbu ostvarili su puno bolje rezultate.

# 9 Makni mobitel s radnog stola

Znamo da zvuči nemilosrdno, ali poruke i notifikacije s društvenih mreža ozbiljno narušavaju koncentraciju. Kao da to već ne znate iz iskustva! Samo odložite mobitel negdje, isključite zvuk i zaboravite na njega. Ako se naviknete na redovito učenje u kratkim sesijama, ionako nećete biti dugo bez njega.

Komentari