Biti lijepa, sebi!

Piše
Petra Haleš

Jan 08, 2020

Kao i mnoge, ali stvarno mnoge, mnoge, mnoge djevojke i mladići, autorica ovog teksta želi biti lijepa, ali… Pročitajte njezino razmišljanje o ljepoti, beauty savjetima i dijetama.

U zadnje vrijeme na internetu, a pogotovo na društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka, sve se vrti oko teme oblina i debljine ili mršavica i manekenki i savršenih ili nesavršenih lica.  Malo je reći da mi se takva prepucavanja gade, ali s obzirom na to da su dio naše svakodnevice nemoguće ih je izbjeći.

Kao i većina mladih žena mojih godina i ja sam pala pod utjecaj stereotipa s naslovnih stranica Cosmopolitana, Voguea i ostalih časopisa koji se bave modom i ljepotom. Naravno, čitala sam ih kao Bibliju kupujući ih istog dana kada bi izašli na kioske. Upijala sam svaku riječ i svaki beauty savjet isprobavajući gotovo svaki recept za masku za lice ili kosu (maslinovo ulje se iz kose ispire tek nakon trećeg pranja, a cimet ne posvjetljuje kosu, samo te svrbi glava).

Na kraju sam zaključila da je previše beauty rituala i da nemam svako jutro sat i pol vremena kako bih se umila, napravila piling, stavila hidratantnu kremu, stavila baznu kremu, puder, 3 različita korektora, konturirala lice, smokey eyes i highlighter. Realno nijedna žena nema to vrijeme, osim Kim Kardashian, ali ona to ionako ne radi sama. A kao studentica nemam resurse da trošim 500 kuna na hidratantnu kremu ili baznu kremu za oči jer svjetski vizažisti kažu da je ta najbolja. Hvala, ali meni je super i ona iz drogerije za 40 kuna.

Druga stvar je potreba za savršenim tijelom i sulude dijete. Da, sve smo nesigurne i svaka od nas ima neki dio svoga tijela koji bi promijenila iste sekunde da joj dođe zlatna ribica i kaže: Zaželi želju. Nakon milijun istraženih dijeta i isprobavanja svake po tjedan dana odustala sam od svega toga jer sam stalno gladna i ljuta na ljude oko sebe. Jedem normalno, pijem puno vode i nisam se odrekla slatkiša i čipsa, samo sam malo smanjila dozu. Ali prije svega toga, naučila sam se voljeti takva kakav jesam.

girl-690614_1280

Koliko ste puta šetajući gradom vidjeli predivnog dečka s punašnijom curom i zapitale se kako je ona našla tako zgodnog dečka? Znaš kako? Jer je dobra, draga i pozitivna i vjerojatno ima super osobnost i jer on nije površan kao 90% današnjeg društva. On joj sigurno nije rekao: ”Daj smršavi, debela si.” Ne, on joj je rekao: ”Ti se meni sviđaš takva kakva jesi.” Znaš što napraviš kad ti dečko kaže ovo prvo? Udebljaš se namjerno, i onda mu kažeš: ” Hej, ljubavi, sad ima puno više mene za voljeti!” i onda se pozdraviš s njim jer ti takav dečko ne treba.

Prisjetimo se samo da Photoshop postoji i da se itekako koristi u svemu. U svakom časopisu i svakoj modnoj i beauty kampanji. Ne daj da te zavara to savršeno tijelo bez ijedne strije, ožiljka i ikakvog znaka života. Ljudi nisu lutkice. Svi bismo tako izgledali da imamo vojsku nutricionista i trenera koji pomno broje svaku našu kaloriju, donose nam gotove obroke i svaki dan spremaju novi trening da nam ne dosadi. Ali nismo svi Beyonce da uživamo u tom luksuzu.pretty-woman-635258_1280

Znam da je ovo još jedan u nizu ovakvih članaka, ali neprestano vodim ove razgovore s ljudima oko sebe i nikada ne mogu naglasiti dovoljno koliko je bitno biti zaljubljen u sebe. Ne na egocentričan način, već jednostavno biti sretan s tim kakav si, psihički i fizički. Kada si zadovoljan šalješ pozitivne vibracije. Nitko ne želi biti stalno s frendicom koja svaki dan priča o tome kako je pojela salatu koja ima 3 kalorije i s kojom ne možeš otići na palačinke ili pojesti teglu Nutelle dok gledate The fault in Our Stars i plačete.

Nemojte se bojati biti takve kakve jeste!

Komentari