Danas je Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Piše
Mateo Galić

Oct 08, 2017

Republika Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država tom je odlukom prije 25 godina ukinula legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Banske dvore, u kojima je predsjednik Tuđman razgovarao s predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i Vlade – predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem.

2

Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15:03 sati. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije.

Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile radne prostorije predsjednika Tuđmana, i dvorana za konferencije. Tuđman, Mesić i Marković su se od sigurne pogibije spasili samo pukom srećom jer su nekoliko minuta prije napada napustili te prostorije.

U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, održati će se svečana sjednica Hrvatskoga sabora, a državni vrh, braniteljske udruge i druga izaslanstva palit će svijeće i polagati vijence na spomen obilježjima i grobovima poginulih branitelja, žrtava iz Domovinskog rata, istaknutih ličnosti.

ČESTITAMO VAM DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE!!!

Izvor: Hina

Komentari