Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

Piše
Mateo Galić

Oct 22, 2019

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD) obilježava se svakog 22. listopada s ciljem podizanja svjesnosti o izazovima s kojima se osobe koje mucaju suočavaju.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju zajednički obilježavaju osobe koji mucaju i njihove obitelji te stručnjaci, logopedi i drugi – nastavnici, istraživači i kliničari, odnosno svi koji se bave mucanjem.

Tako ISAD predstavlja okosnicu u građenju humanijeg, pravednijeg i suosjećajnijeg svijeta za milijune osoba koje mucaju.

Hrvatska udruga za pomoć osobama koje mucaju Hinko Freund obilježava ISAD od 2000., a Hrvatski sabor je 20. ožujka 2009. godine usvojio prijedlog koji je inicirala Udruga i proglasila 22. listopada Danom svjesnosti o mucanju u Republici Hrvatskoj. Time je Hrvatska postala prva država u svijetu koja je na ovaj način i službeno otvorila vrata podizanju svjesnosti o mucanju, boljem razumijevanju i pomoći osobama koje mucaju u našoj zemlji.

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi ili osoba ne može početi govoriti riječ. Prekidi u govoru mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i/ili čeljusti ili drugim neobičnim oblicima ponašanja koja osoba koja muca radi dok pokušava govoriti. Određene situacije, kao što su govor ispred više ljudi ili razgovaranje na telefon često pogoršavaju mucanje

Govor osobe koja muca možemo olakšati da ne izbjegavamo kontakt očima, smanjimo broj pitanja, pokažemo interes i omogućimo osobi dovoljno vremena za odgovor, ne prekidamo i ne požurujemo govor osobe koja muca.

Komentari