Depilacija vrućim i hladnim voskom – razlike

Piše
Kristina Jelić

svibnja 14, 2015

Depilacija voskom jedna je od najčešćihmetoda uklanjanja dlačica.

Glavna prednost depilacija ove vrste je to što se dlačice čupaju iz korijena, stoga odabir ovoga postupka pruža duži period glatkih nogu, ruku ili bikini zone, koji može trajati i do tri tjedna. Povrh toga, dlačice će rasti sporije i rjeđe.

Kako bi depiliranje voskom bilo izvedivo, dlačice moraju biti određene duljine. Ako su predugačke postupak može biti više bolan i izazvati jače crvenilo. Prije nanošenja voska, koža mora biti potpuno suha te ju je potrebno očistiti od bilo kakvih krema ili drugih kozmetičkih preparata.

Razlike

Što se tiče razlike između depilacije vrućim i hladnim voskom, jedna od ključnih razlika je da je depilacija vrućim voskom malo bolniji postupak od depilacije hladnim voskom.

Vrući vosak se zagrijava u specijaliziranim posudama te se zatim nanosi špatulom na kožu. Nakon nanosa na željeni dio tijela, potrebno je pričekati nekoliko sekundi da se vosak stvrdne da bi se potom prislonila traka, koja se povlači u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Može se nanositi i na veće površine tijela kao što su noge. Depilacija vrućim voskom se ne preporuča osobama koje imaju problema s bolnim ili proširenim venama i kapilarama.

Hladni vosak se isto tako prvo zagrijava u posebnim grijačima, a potom se pakira u tzv. patronama. Patrone sadrže vosak koji može biti na bazi azulena, čokolade, ruže, argana, ružmarina, kokosa, lavande, itd. Nanosi se u smjeru rasta dlačica koje moraju biti dugačke par milimetara, ali ne i predugačke jer će iritacija i bol biti veće. Zatim se kontroliranim trzajem povuče u smjeru suprotnom od rasta dlačica.
patrona traka

Preostali vosak skida se s kože baby uljem i vlažnim maramicama. Nakon depilacije može se nanijeti umirujući gel na bazi aloe vere ili neutralni hidratantni losion kako bi se ublažilo i spriječilo eventualno crvenilo i iritacije.

Ako niste sigurni je li bolje odabrati depilaciju vrućim ili hladnim voskom, preporučamo vam hladni vosak. Ova metoda je brža, čišća i manje bolna. Depilacija vrućim voskom je zastarjela (nehigijenska) metoda koja se danas vrlo rijetko koristi.

Savjet plus:

Izbjegavajte depilacije prije menstrualnog ciklusa zbog pojačane osjetljivosti i utjecaja hormona.

Komentari