Parfem, toaletna ili kolonjska voda?

Piše
Kristina Jelić

Apr 06, 2015

Bez parfema većina ljudi ne izlazi iz kuće, on je nezaobilazni accesoire. No, jeste li se ikada zapitali zašto nisu svi parfemi – parfemi?

Iako se baza svih mirisa sastoji se od vode, ulja i alkohola, oni se razlikuju po cijeni, kvaliteti i intenzitetu te količini mirisnih ulja.

Parfem sadrži najvišu koncentraciju mirisa, u njemu je od 15 do 30% parfemskog ekstrakta. Njegov miris je zato veoma intenzivan, dugo se zadržava na koži, odnosno sporije isparava. Parfem se razblažuje u najkvalitetnijem alkoholu (96%).

Parfemska voda (eau de parfum) je najpoznatija i najpopularnija koncentracija parfema, posebice s obzirom na omjer cijene i kvalitete. Koncentracija parfemskog ekstrakta je prilično visoka (10-20% u alkoholu od 90%). Obično se proizvodi u obliku spreja, što je posebno praktično za putovanja.

Toaletna voda (eau de toilette) sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u 80% do 90% alkoholu. Neki mirisi proizvode se samo u ovoj koncentraciji. Toaletna voda nije jednakog intenziteta u odnosu na parfemsku vodu i parfem. Odličan je izbor za dnevnu upotrebu, naročito na poslu. Toaletna voda za muškarce ima veću  koncentraciju od toaletne vode za žene. To je najveća koncentracija koju muški mirisi mogu imati.

Kolonjska voda (eau de cologne) obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta, od 3-5% u alkoholu od 70%. To ne vrijedi za američko tržište jer natpis cologne u tom slučaju označava parfemsku vodu.

Losion poslije brijanja (aftershave) ne sadrži više od 3% parfemskog ekstrakta. Njegov miris nije dugotrajan. Najčešće se koristi prije nanošenja parfema.

Izvor: studio88.ba

Komentari