Dubrovnik: za studentski dom EU daje 150 milijuna

Piše
Iva Bucić

Jul 08, 2016

Dubrovnik, grad s privatno organiziranom prehranom za studente i s najskupljim privatnim smještajem u Hrvatskoj, uskoro će se prometnuti u pravi studentski grad.

U srijedu, 6. srpnja, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku. U prvom dubrovačkom studentskom domu bit će mjesta za 503 studenta. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 200 milijuna kuna, a EU je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 151 milijun kuna.

Izgradnjom studentskog doma osigurat će se odgovarajući standard za više od 500 studenata iz Dubrovačko-neretvanske županije koji ne žive u Dubrovniku. Sveučilište će ovim projektom osigurati niže cijene smještaja i prehranu u studentskom restoranu, što će brojnim maturantima iz ove županije omogućiti pristup visokom obrazovanju, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Sveučilište je s pripremom za realizaciju projekta započelo još 2008. godine, kad je proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za njegovo idejno rješenje, a prije toga osigurana je lokacija za izgradnju. U međuvremenu je izrađena sva projektna dokumentacija, a dobivena je i pravomoćna građevinska dozvola. U okviru projekta izgradit će se i studentski restoran koji će dnevno pripremati 2 tisuće obroka, prostor za rad i druženje studenata, a osigurat će se i prostor za osnovnu medicinsku skrb.

Prošle je godine na Sveučilištu u Dubrovniku studiralo 1599 studenata, na Visokoj poslovnoj školi Libertas 89 studenata, a Rochester Institute of Technology Croatia imao je 379 studenata.

Dubrovnik konačno dobiva studentski dom

Više pročitajte ovdje.

Komentari