Instagram uvodi novi alat

Piše
Mateo Galić

Oct 09, 2020

Instagram će početi automatski skrivati potencijalno uvredljive komentare kako bi pokušali riješiti problem internetskog zlostavljanja. 

Tvrtka je kazala kako će komentari koji će biti skriveni biti slični onima koje su korisnici prijavljivali u prošlosti.

Instagram navodi kako koristi postojeće sustave umjetne inteligencije za identificiranje zlostavljanja ili uznemiravajućeg govora u komentarima. Korisnici će i dalje moći dodirnuti opciju “prikaz skrivenih komentara” da bi vidjeli primjedbe.

Adam Mosseri, koji je na čelo Instagrama stupio prije dvije godine, obvezao se boriti se protiv internetskog zlostavljanja. Prošle je godine tvrtka u vlasništvu Facebooka izbacila alat nazvan “Ograniči”. Omogućuje vam da “ograničite” drugog korisnika, što znači da su komentari na vašim postovima od te osobe vidljivi samo njima, a ne i drugim ljudima. Također, ranije su dodali i značajku koja korisnicima omogućuje da znaju kada se njihov komentar može smatrati uvredljivim prije nego što bude objavljen.

Iz Instagrama su poručili da je od uvođenja upozorenja na komentare zabilježen “značajan napredak” u uređivanju ili neobjavljivanju komentara. U utorak su objavili da dodaju dodatno upozorenje za ljude koji su objavili nekoliko komentara koji bi mogli biti uvredljivi. Obavijest ih poziva da se vrate na svoj komentar, jer bi u protivnom mogli riskirati posljedice poput skrivanja komentara ili čak brisanja računa.

Twitter je proveo slična ispitivanja. Ranije ove godine počeli su poticati korisnike da razmotre ponovno pisanje odgovora na tweet prije objavljivanja, ako sadrži potencijalno štetan jezik, piše CNN.

Foto: Pixabay

Komentari