Ispitna anksioznost – kako je smanjiti?

Piše
x-ica tim

Sep 07, 2018

Počinju ispitni rokovi i već vas hvata panika? Od same pomisli na ispit oblije vas hladan znoj? Ne brinite se, postoji nekoliko efikasnih tehnika kako možete smanjiti ispitnu anksioznost i uspješno položiti ispite!

Ispitna anksioznost ili strah od ispita osjećaj je koji prati mnoge studente zbog kojeg rezultat na ispitu može biti nezadovoljavajući. Ona podrazumijeva napetost, tjeskobu, zabrinutost i osjećaj bespomoćnosti tijekom procesa učenja, neposredno prije, tijekom i nakon ispita, i upravo zbog toga ispitna anksioznost može stvarati veće probleme negoli očekujemo.

anksioznost

Istina je da svi u nekoj mjeri osjećamo strah od ispita, ali razlika je u tome koliko nam anksioznost utječe na izvedbu. Ipak, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći smanjiti ispitnu anksioznost i poboljšati rezultat na ispitu.

Prije ispita

  • Organizirajte vrijeme! Anksioznost tijekom samog procesa učenja nije neobična i ono što će vam najbolje pomoći jest organizacija vremena i gradiva koje morate proći. U ovoj fazi anksioznost osjećamo zbog straga da nećemo sve stići naučiti i, upravo zbog toga, raspored učenja vrlo je efikasno sredstvo za smanjenje anksioznosti. Naravno, ono podrazumijeva da se njega držite!
  • Mislite pozitivno! Iako se čini lako, pozitivno misliti nije uvijek jednostavno, a vjerovali ili ne, zaista pomaže. Naše negativne misli mogu utjecati na efikasnost učenja i zato je važno, dok učimo, opustiti se i ne dopustiti strahu da nas obuzme. Ipak, ako dovoljno ne učimo pozitivne misle neće nam pomoći, stoga ulaganje truda se podrazumijeva.
  • Dobro se naspavajte i najedite! Dovoljno sna i hrane pomažu mozgu u borbi protiv anksioznosti i omogućuje mu bolje pamćenje informacija i dosjećanje.

Na dan ispita

  • Nemojte učiti! Učiti na dan ispita nije najbolji izbor jer teško da ćete nešto više naučiti, a može vam stvoriti dodatnu nervozu zbog straha da niste dovoljno naučili.
  • Opustite se! Sjesti na kavu prije ispita i ne misliti na njega najbolje je što za sebe i svoj mozak možete učiniti. Opterećenost i briga zbog ispita koji slijedi neće vam donijeti dodatne bodove!

Tijekom ispita

  • Test ne uzrokuje anksioznost! Tijekom testa sjetite se da nije test taj koji uzrokuje anksioznost. Ona je vaša kreacija i zato zamislite test kao igru u kojoj želite sakupiti što više bodova jer, naravno, puno je zabavnije pobijediti nego izgubiti.
  • Skenirajte test! Ako mislite da će vam bacanje pogleda na sva pitanja pomoći, prvo pregledajte test. Tako ćete moći uočiti lakša pitanja i anksioznost će se smanjiti. S druge strane, za neke ljude ovo nije najbolji izbor jer će ih mogućnost uočavanja pitanja koja ne znaju, koštati povećanja anksioznosti, stoga, najbolje je da sami odlučite je li ova taktika dobra za vas.
  • Ne zadržavajte se na pitanju koje ne znate! Dugo zadržavanje na pitanju koje ne znate može vam samo odmoći. Ono će povećati anksioznost i onda se mogućnost dosjećanja smanjuje. Zato, krenite dalje, a na to pitanje se uvijek možete vratiti.

Nakon ispita

  • Zapamtite tehnike koje su vam pomogle i ponovno ih koristite u smanjenju anksioznosti.
  • Nagradite se! Ako i niste u potpunosti zadovoljni rezultatom nagradite se jer ipak dali ste najbolje od sebe što ste u tom trenutku mogli.

Važno je zapamtiti kako anksioznost ne upravlja nama, već mi možemo upravljati njome. Međutim, ponekad anksioznost može biti tolika da se osoba sama ne može izboriti i tada bi bilo korisno potražiti pomoć stručnjaka. Studenti se tako mogu javiti u savjetovalište svog fakulteta, a ako želite znati što tamo možete dobiti i kome se možete obratiti, slijedite sljedeći link!

Što sve pruža savjetovalište za studente?

Komentari