Kako​ ​je​ ​Erasmus​ ​postao​ ​Erasmus​ ​+​ ​

Piše
Mateo Galić

Nov 30, 2017

Odgovor na to pitanje mogli su dobiti sudionici konferencije koju je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske Unije (AMPEU), 27. studenog 2017. u hotelu Westin u Zagrebu.

Konferencija je održana povodom obilježavanja 30 godina uspješne provedbe Erasmus programa, a samoj važnosti cijelog događaja doprinijeo je i posjet Tibora Navracsicsa, povjerenika Europske Komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Tijekom konferencije postavljena je izložba Moje Erasmus iskustvo koju je pripremila i organizirala Erasmus studentska mreža Hrvatska u suradnji s AMPEU jer je pozitivna priča o mobilnosti najbolji pokazatelj svih mogućnosti programa.

Posebnost izložbe odražava se u plakatima s opisom Erasmus iskustva deset studenata s različitih hrvatskih sveučilišta, uključujući i njihovu motivirajuću priču te je tim studentima povjerenik Navracsics uručio simbolične nagrade.

24132075_1471285379606348_6920007102622322131_o (1)

Ovom se konferencijom obilježio i uspješan rad brojnih organizacija i pojedinaca koji svakodnevno rade u okružju Erasmus + programa što zapravo i ne čudi, budući da je Erasmus iskustvo prilično inspirativno – tako su na primjer četiri studenta čiji su plakati bili prikazani na izložbi aktivno uključeni u rad civilnog društva, posebice u rad podružnica Erasmus studentske mreže Hrvatska tj. ESN Hrvatska.

U sklopu cijele proslave 30. godišnjice Erasmus programa aktivno se radilo na reviziji cijelog koncepta Erasmus programa, uspoređivali su se i analizirali podaci te najvažnije- razgovaralo o dobroj praksi i uspjehu. Rezultati Erasmus programa u ovih 30 godina polučuju velike uspjehe pa je tako od 1987. godine u programu međunarodne mobilnosti, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima sudjelovalo je 9 milijuna građana Europe, dok je u Hrvatskoj od 2009. do danas više od 40 000 građana dobilo financijsku potporu za sudjelovanje u aktivnostima vezanim za mobilnost pomoću Erasmus + programa i programa koji su mu prethodili.

Sudionici konferencije dodatno su se informirali o Erasmus + programu, dobrim praksama organizacija i iskustvima korisnika programa na info sajmu nazvanom Put mogućnosti i dobre prakse, na kojem se nalazio i štand Erasmus studentske mreže Hrvatska, a udruga je i ovom prilikom radila na poticanju unapređenja kvalitete razmjene studenata, promocije mobilnosti i uključivanja dolaznih studenata u lokalnu zajednicu.

Koji je sljedeći korak, kako će izgledati cijela Erasmus priča za par godina te hoće li uistinu Erasmus+ postati Erasmus++? Odgovor na ova i slična pitanja zanimalo je i dvije članice ESN Osijek koje su prisustvovale konferenciji “ErasmusUpgrade” u Bruselssu gdje su provele nekoliko dana sa visokim dužnosnicima raspravljajući upravo o toj temi. O samim zaključcima te što i kako će se provoditi saznat će se sljedeće godine.

Komentari