Kako izabrati najslađu lubenicu?

Piše
x-ica tim

Jun 16, 2020

Ukoliko ste ovih dana posjetili neku od gradskih tržnica mogli ste primijetiti kako su se na štandovima pojavile lubenice. Kako prepoznati najslađu i najukusniju?

Lubenica, povrće iz porodice tikava jednogodišnja je zeljasta biljka. U svom sastavu ima najviše vode. Lubenica je vrlo zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Kako sezona lubenica upravo počinje nije naodmet naučiti kako prepoznati najslađu.

Evo kako?

UJEDNAČEN IZGLED

Prilikom odabira lubenice prvi korak je u sagledavanju njenog izgleda. Lubenica mora biti ujednačenog oblika, čvrsta i bez vidljivih udubljenja i oštećenja. Ako na lubenici primijetite kvrge, to je znak da nije primila dovoljno sunčeve svjetlosti i vode dok je sazrijevala, što uzrokuje suhoću i loš okus.

.watermelon-1549239_1920

OBAVEZNO JE PODIGNITE 

Nakon što ste se odlučili na lubenicu pravilnog oblika, podignite je i držite je na kratko u rukama kako bi osjetili njezinu težinu. Lubenica bi trebala biti dovoljno teška za svoju veličinu, jer je to znak da je puna vode, što znači i ukusna i zrela. Usporedite težinu vaše lubenice s nekom drugom jednake veličine – zrelija će biti teža.

2

POTRAŽITE ŽUTU MRLJU

Lubenica s donje strane treba imati kremastu žutu mrlju. To je mjesto na kome je ležala na zemlji i sazrijevala na suncu, pa što je tamnije to bolje! Ako je to mjesto bijelo ili čak i ne postoji, to znači da je lubenica ubrana prije vremena i sigurno nije zrela.

background-2636_1920

POGLEDAJTE BOJU

Zrela lubenica treba biti tamno zelene i mat boje, nikako sjajne. Sjajna lubenica je siguran znak da je nedovoljno zrela.

watermelon-1267450_1920

KUC-KUC

Ovo je jedna od najstarijih ali najučinkovitijih tehnika priliko procjene lubenice. Skupite šaku i člancima prstiju lagano kuckajte po kori lubenice. Osluškujte zvuk i ako je lubenica zrela, ovaj zvuk je “pun”. Ako je zvuk tup, to je dobar znak da je lubenica nezrela.

1

PETELJKA

Zrela lubenica ima suhu, tamnu i uvijenu peteljku. Ukoliko je peteljka zelene boje ne kupujte je niti slučajno.

33

KORA

Vrlo jednostavno, na zreloj lubenici dobro su vidljive šare i pruge. Ako se one ne vide ili su blijede, ovo nije lubenica za vas.

watermelon-706237_1920

PRITISNITE LUBENICU

Stavite ruku na koru lubenice i pokušajte je malo pritisnuti. Ukoliko čujete zvuk sličan onom kad je režete (pucketanje) to je znak da je ova lubenica pravi izbor.

2

Foto: pixabay

Komentari