Maksimirska noć za Dinamovu povijest

Piše
Daria Bićanić

Sep 17, 2015

Otvorenje Lige prvaka pobjedom protiv velikog Arsenala samo do jučer se činilo kao san kojeg je bolje zadržati za sebe. S prvim sučevim zviždukom na Maksimiru, Dinamo je krenuo hrabro, a taktički skoro pa najbolje u zadnjih nekoliko godina.

U danima pripreme za veliku utakmicu Dinama i Arsenala, dok je Zoran Mamić taktički pripremao svoje dečke za, mogli bismo reći, utakmicu sezone, javnost se čudila Arsenu Wengeru i njegovom stavu prema Dinamu. Kako je moguće da veliki Francuz ne razmišlja o Dinamu, klubu s kojim će otvoriti Ligu prvaka?

Sada, 90 minuta i još nešto sitno nakon pada Topnika na Maksimiru, trener engleskog prvoligaša zaspat će sanjajući o klubu iz Zagreba.

Na konferenciji za medije poslije utakmice, Wenger je uglavnom pričao o djeliteljima pravde koji su, između ostalog, Giroudu dosudili najgluplji crveni karton ikada, kako prenose engleski mediji.

Nakon neočekivanog poraza od malog Dinama iz Zagreba, jasno je da se Wenger nečega morao uhvatiti. Igrom koja je prikazana na travnjaku, Topnici nisu bili ni blizu pobjede u gostima. Arsenalova igra, poznata Barcina škola s velikim posjedom i s bezbroj pasova, večeras se nije pokazala kao rješenje za koncentrirani Dinamo.

Dinamo se taktički dobro pripremio, a po riječima Zorana Mamića, Modrima je ovo najbolja taktički odigrana partija u kojoj su njegovi nogometaši odigrali utakmicu upravo onako kako je od njih trener i tražio.

Ono što je Mamić od svojih igrača zahtijevao u susretu s Arsenalom bilo je da im se zatvori onaj dio terena u kojem su najjači – sredina. Dalje, po riječima Mamića, Arsenal ima četiri top svjetska igrača, a ostali su top, ali za Dinamo i klubove u Hrvatskoj. Zadaća Modrih je bila da namjerno puštaju da lopta dolazi do tih, manje top nogometaša, dok su najveće zvijezde Arsenala bile dobro pokrivene i čuvane.

Europskom Dinamu ovih je 90 minuta bilo utakmica karijere u kojoj su nadtrčali i iskontrirali favorizirane Topnike, a svoje prilike iskoristili na najbolji mogući način.

Za povijesnu utakmicu na Maksimiru, od velike važnosti bili su strijelci Dinamova dva pogotka – Josip Pivarić (24′) i Junior Fernandes (58′).

Važnu ulogu u Dinamovoj pobjedi imao je i Olivier Giroud koji je u prvim minutama opasno prijetio Eduardu po golu, ali je u 40. minuti isključen nakon drugog žutog kartona.

GNK Dinamo Zagreb susret s Arsenalom završio je rezultatom 2:1, a jedini strijelac za Arsenal bio je Theo Walcott u 79′.

Trener, kao i 15 000 navijača na tribinama Maksimira, ali i svi ostali, mogu biti i više nego zadovoljni pristupom Dinama u ovoj utakmici.

Za četrnaest dana Dinamo gostuje kod minhenskog Bayerna koji je sezonu otvorio pobjedom od 3:0 nad Olympiacosom.

Photo galerija (5 slika)

Nema predaje!

Komentari