Napravite sami svoj unikatni zdravi sapun

Piše
Kristina Jelić

svibnja 10, 2016

Danas su sapuni dostupni u svim oblicima, mirisima, tekući ili kruti. Ali ako želite unikatni prirodni sapun, koji možete iskoristiti i za poklon, tada saznajte kako ga izraditi.

Želite li zaista sapun bez umjetnih bojila, konzervansa i ostalih štetnih sastojaka, tada ga napravite sami. Postoje dva načina izrade, ovisno o materijalima koji su vam dostupni. Najlakše je napraviti sapun s glicerinskom bazom i dodati sastojke po želji.

Izrada sapuna od glicerinske baze                                                             soap-754837_1920

Glicerinsku bazu kupite u specijaliziranim trgovinama, usitnite nožem na što sitnije komadiće i rastopite na pari. Prilikom topljena, masu nemojte miješati, jer će se na površini stvoriti mjehurići koji će smetati pri izradi sapuna.

Izgled i miris vašeg sapuna ovisit će o kalupu u koji ste ga izlili i koje ste dodatke izabrali. Naprimjer, glicerinskoj bazi možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ruže, citrusa.

Dobivenu smjesu sa svim sastojcima lagano promiješajte i izlite u kalupe te pošpricajte medicinskim alkoholom da se maknu mjehurići. Nakon nekoliko minuta kada se stvori tanka korica, kalupe stavite u frižider i pričekajte dvadesetak minuta. Kada se sapunska smjesa stvrdnula, kalupe jednostavno preokrenite i iz njih će ispasti vaši, prirodni unikatni sapuni.

image-series-1156242_1920

Piling sapun

Želite li napraviti piling sapun kojim ćete skinuti odumrle stanice kože, tada pri kraju izrade sapuna, kada je masa već u kalupu, dodajte prstohvat himalajske soli, korice limuna ili malo mljevene kave.

Za bojenje sapuna mogu se koristiti prehrambene boje, a za što prirodniji proizvod najbolje je koristiti biljke u prahu.

Neki od prijedloga:

Mrkva – sušena, u prahu daje narančastu boju
Kora citrusa – daje efekt pilinga u sapunu
Kokosovo brašno – daje efekt pilinga i vizualni efekt
Kava mljevena – daje smeđu boju
Kopriva – suha mljevena, daje zelenu boju
Kopar – suhi, mljevevi daje zelenu boju
Peršin – daje zelenu boju
Mak u zrnu – daje efekt pilinga

Izvor: doznajemo.com

Komentari