Danas pogledajte show na nebu

Piše
Ana Leko

svibnja 09, 2016

Samo 13 ili 14 puta u stotinu godina najmanji planet Sunčeva sustava, Merkur, prijeđe preko diska Sunca. Danas je taj dan! Ne propustite ovaj tranzit koji se može vidjeti sa Zemlje.

Naravno, za gledanje ove Merkurove šetnje treba vam odgovarajuća oprema, a u Zagrebu je Astronomsko društvo Beskraj organiziralo promatranje tako što su postavili teleskope s potrebnim filtrima na plato pokraj Hrvatskog narodnog kazališta.

Merkur je svoj tranzit počeo u 13:12 sati, maksimum će doseći u 16:56, a finale se očekuje u 20:42, ali ga se neće moći vidjeti jer će Sunce zaći pola sata ranije.

Ova pojava se u Hrvatskoj zadnji put vidjela u svibnju 2003. godine, a sljedeći put će se dogoditi u studenom 2019. godine.

Merkur će se vidjeti kao crna točkica, manja i tamnija od Sunčevih pjega, koja će lagano putovati preko diska. Ovom planetu treba 88 dana da obiđe Sunce, ali s obzirom na to da je njegova orbita malo nagnuta u odnosu na našu, ne možemo vidjeti svaki prolazak između Zemlje i Sunca.

U nekim dijelovima Zemlje, poput krajnjeg istoka Azije, Australije i Novog Zelanda, Merkurov tranzit neće biti vidljiv jer će tamo tada biti noć.

Svakako uzmite u obzir da je gledanje Merkurovog tranzita golimo okom ili dalekozorom izrazito opasno, stoga nemojte ni pokušavati!

Izvor: tportal

Komentari