Marinaleda – Utopija možda ipak postoji!

Piše
Prika Vican

Aug 29, 2016

Možete li zamisliti da postoji grad gdje je prosječna plaća 10 000 kn, režije 120 kn, internet potpuno besplatan, nema nezaposlenih, a stopa kriminala 0%?

Teško je povjerovati da postoji grad na svijetu s ovakvim uvjetima i standardom života, ali ipak postoji, to je grad Marinaleda u Andaluziji na jugu Španjolske. Ovaj gradić prostire se na površini od 25 četvornih kilometara i broji broji oko 2700 stanovnika.

Capture

Dok se ostatak Španjolske bori s domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem i to na nedjeljnim sastancima koje obično posjećuje oko 300 do 400 ljudi.

U Španjolskoj je nezaposlenost oko 25%, a u Marinaledi gotovo nema nezaposlenih, što je dovelo do velike navale za useljenje. Zanimljivo je da je uvedena lista čekanja za useljenje, a čeka se i po dvije godine.

Capture

Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dvije godine trebalo bi se izgraditi oko još 250. Prosječna mjesečna plaća za zaposlene iznosi 1200 eura. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cijena režija koja je u Marinaledi samo 15 eura mjesečno, jasno je da se s takvim primanjima može vrlo pristojno živjeti.

Grad je osigurao svim stanovnicima potpuno besplatan internet, a fascinantan je i sportski sadržaj u ovom gradu s manje od 3 000 stanovnika – dva nogometna terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen. I naravno, svi ovi tereni su besplatno na raspolaganju stanovnicima (osim bazena za koji se plaća godišnja naknada).

Capture

Marinaleda ima i svoju crkvu, ali je sudjelovanje u crkvenim aktivnostima vrlo slabo.

U ovom gradu ljudi sami sebi grade kuće, a jedan od njih je i David Gonzalez Molina. Nakon što je najmanje dvije godine proveo kao registrirani građanin Marinalede, od lokalnih vlasti je dobio materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je kuća bila gotova, počeo je plaćati 15 eura mjesečno toj istoj vladi kako bi se refundirali troškovi korištenog materijala.

3

Onima koji nisu vješti u građevinarstvu, vlasti u pomoć šalju profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Kuće se ne mogu prodati, čime se sprečava mogućnost profitiranja.

1

Jednom mjesečno u gradu se obilježava takozvana Crvena nedjelja kada netko na plenumu iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravcima na kućama.

Grad ima i svoju vlastitu televiziju i radio kanale. Policija ovdje ne postoji.

Prema španjolskom zakonu, mi bismo prema broju stanovnika, trebali imati između 4 i 7 policajaca. Ali mi ih ne želimo ovdje jer se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi i  zajedno se borimo i krojimo naše živote – objašnjava gradonačelnik.

2

Nevjerojatno ali istinito.

Izvor: pressrs.ba

Komentari