Medicinski fakultet u Puli

Piše
Petra Haleš

Aug 24, 2019

U Rektoratu Sveučilišta Jurja Dobrile nadaju se da će tijekom predstojećih mjeseci stići dopusnica Ministarstva znanosti za novi studij medicine u Puli. 

Programski elaborat studija navodno je već odobrila Agencija za znanost, a prije potpisa ministrice Blaženke Divjak još ga mora pročešljati Nacionalno vijeće za znanost. Ako se ta procedura oduži i dopusnica ne stigne do redovnih rujanskih upisa, što se već događalo, pulsko Sveučilište organizirat će naknadni izravan upis. Na pulskoj medicini bit će mjesta za 40 redovnih studenata, piše Glasistre.hr.

Mi sutra možemo početi s nastavom. Osigurali smo kvalitetan kadar, imamo 70-80 posto programa pokriveno profesorima u stalnom radnom odnosu, s punim ili nepunim radnim vremenom u različitim postocima, a s ostalima smo potpisali ugovor o djelu. Dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj više nemaju ništa protiv novog studija u Puli, a posebna podrška stiže nam iz Rijeke, i kolega s Medicinskog fakulteta i iz riječkog KBC-a. Spremni su nam pomoći u svakom pogledu, i nama i našoj bolnici. Otvorenih vrata za suradnju dočekali su nas i u Italiji, gdje smo zahvaljujući dr. Neli Sršen, dekan Medicinskog fakulteta Krešimir Pavelić, prodekanica Dragica Bobinac i ja posjetili Sveučilište u Padovi, razgovarali sa sveučilišnim profesorima i ravnateljima odjela bolnice u Paviji i drugim sveučilišnim centrima u Italiji. Naši liječnici zaposleni na Sveučilištu sada mogu preko programa razmjene Erasmus+ otići na usavršavanje bilo gdje u Europi, kaže prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta u Puli.

Na pitanje gdje će biti smješten Medicinski fakultet i gdje će prvi pulski brucoši medicine imati predavanja i vježbe, kaže da će za početak koristiti učionice postojećih fakulteta, a za praktični dio obuke studenata tu je Odjel patologije pulske Opće bolnice, spreman za nastavu iz anatomije i fiziologije, dok se u zgradi nove bolnice opremaju tri kabineta, za biologiju, fiziku i kemiju. Obavljen je postupak nabave laboratorijske opreme i to bi trebalo biti gotovo tijekom rujna. Dok klinički predmeti ne dođu na red u višim godinama studija, i pulska Opća bolnica trebala bi razviti pojedine klinike. Takav je plan.

Kao trajno rješenje Sveučilište računa na zgradu Mornaričke bolnice koja će im pripasti iseljenjem bolničkih odjela. To bi se moglo dogoditi do konca godine, a onda stogodišnju zgradu treba kompletno obnoviti.

Komentari