Na današnji dan napustio nas je Kurt Cobain

Piše
Mateo Galić

Apr 05, 2018

Prije 24 godine, na današnji dan, 5. travnja zauvijek nas je napustio Kurt Cobain, američki glazbenik, pjevač-tekstopisac i umjetnik, gitarist i frontmen alternativne rock grupe Nirvana.

Kurt Donald Cobain, pjevač i gitarist grunge benda Nirvana, 5. travnja 1994. godine pronađen je mrtav u svojoj kući u Seattleu. Prema službenom policijskom izvješću Cobain je izvršio samoubojstvo hicem iz sačmarice u glavu.

1

Kurt je s prijateljem Kristom Novoselicem osnovao Nirvanu 1985. godine u rodnom gradu Aberdeenu (Washington). Četiri godine kasnije, Nirvana je izdala svoj prvi album Bleach za diskografsku kuću Sub Pop.

Izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. Nirvana je postala vodeći bend Generacije X.

Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio s ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love.

Nirvana je samo u SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu.

Ugledni glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio ju je na 27. mjesto najvećih glazbenih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen 12. najboljim gitaristom svih vremena.

2

Foto: YouTube

Smrt Cobaina teško je pogodila sve njegove fanove i rock scenu općenito, a o njegovoj smrti i danas se prepričavaju razne priče, od samoubojstva do ubojstva. Istinu naravno nikada nećemo saznati, ali njegove pjesme zauvijek će ostati u srcima njegovih obožavatelja.

Komentari