Robot Fribo pomaže usamljenima

Piše
Vedran Mikulić

Apr 09, 2018

Milijuni ljudi širom svijeta žive sami, što je prema mišljenju psihologa vrlo loša navika. Znanstvenici iz Južne Koreje razvili su robota Fribo koji pomaže usamljenicima da u svoj život uvedu značajne promjene.

Tehnologija ne mora biti samo krivac za sve veću usamljenost i otuđenost ljudi. To pokazuje i najnoviji primjer tehnološkog “čuda” koje nam dolazi iz Južne Koreje. Robot Fribo dizajniran je da ohrabruje ljude da jedni druge češće zovu ili razmjenjuju poruke.

Fribo nije kreiran da bude socijalan, već ima namjeru socijalizirati druge. Kako su to Koreanci zamislili, Fribo bi trebao biti smješten u kućama prijatelja, kreirajući virtualni životni prostor koji okuplja psihički izolirane pojedince.

Na primjer, Fribo pomoću senzora i mikrofona prepoznaje razne aktivnosti poput ulaska u kuću, paljenja svjetla ili otvaranja frižidera. Informacije o ovim aktivnostima potom se anonimno dijele s drugim prijateljima. Na ovaj način prijatelji iz grupe mogu između sebe reagirati na aktivnosti, pozdravljati onoga tko uđe u kuću, ostaviti poruku, razgovarati i slično.

“Mogu zamisliti što moj prijatelj radi i osjećam se kao da živimo u istoj kući, ali u različitim sobama. To je kao da dijelite svakodnevne aktivnosti jedni s drugima. Počeo sam češće razgovarati s prijateljima i mijenjati svoj život i pojedine navike. Inače volim dugo spavati, ali kad sam primijetio da moj prijatelj ustaje ranije, počeo sam se i ja ranije buditi”, rekao je jedan od korisnika robota Fribo, prenosi Verge.

Komentari