Na današnji dan rođen je Jimi Hendrix

Piše
Vedran Mikulić

Nov 27, 2019

Na današnji dan, 27. studenog 1942. u Seattleu rođena je američka rock legenda i gitaristički genij John Allen Hendrix, poznatiji kao Jimi Hendrix.

Jimi Hendrix bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry.

a

Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom.

Iako njegova karijera (od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970.) traje svega četiri godine, priča o njegovoj glazbenoj karijeri započinje puno prije. Još od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u osnovnu školu.

Postoji i jedna anegdota koja je nagoviještala Jimijevu zaljubljenost u sviranje:

Jimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će mu sin napraviti kako mu je rekao, a kada se vratio našao je Jimija kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao Što si radio?, a Jimi mu je odgovorio Svirao sam metlu!.

Primjetivši veliko zanimanje za glazbu Jimijev otac mu s petnaest godina kupuje električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak prilagodio ju je sebi tj. okrenuo je žice. Sa 16 godina u srednjoj školi osniva svoj prvi sastav. Hendrix bez gitare nije Hendrix, čak je i na WC išao s njom.

f

Nepoznat je broj neslužbenih albuma na kojima svira Jimi, od službenih izdanja izašli su:

  • Are You Experienced? (1967.)
  • Axis: Bold As Love (1967.)
  • Smash Hits (1968.)
  • Electric Ladyland (1968.)
  • Band Of Gypsies (1970.)
  • Cry Of Love (1971.)

Jimi Hendrix je umro 18. rujna 1970. zbog prekomjerene doze tableta za spavanje i vina, u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman.

U 27. godini života umro je ležeći pokraj djevojke koja, da je bila budna, možda je mogla spasiti njegov život.

Posljednje riječi Jimi Hendrixa koje je napisao noć prije smrti: The story of life is quicker then the wink of an eye. The story of love is Hello, Goodbye, Untill we meet again.

Sahranjen je na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea, u državi Washington.

Izvor: Wikipedija

Komentari