Nova prijevara na Facebooku

Piše
Vedran Mikulić

Feb 15, 2021

Prevaranti vole Facebook i uvijek smišljaju nove trikove kako bi vam narušili privatnost. No, jedna njihova metoda pokazala se prilično uspješnom pa obratite pažnju na ovu prevaru kako vam ne bi ukrali podatke.

O čemu je riječ?

Prevaranti pošalju video putem poruke te pitaju osobu ‘Jesi li ovo ti na videu?’. Ako kliknete na taj video, možete postati žrtva prijevare na koju je nasjelo već 500 000 korisnika Facebooka.

Možda vam ta poruka stigne od osobe koja vam je prijatelj na društvenoj mreži ili možda pak od neke nepoznate osobe. Možda pomislite da je u pitanju neki kompromitirajući videozapis, no u svakom slučaju, nemojte kliknuti na privitak u poruci.

Ako kliknete na video, nećete ga moći pogledati. Umjesto toga, prevaranti će vas preusmjeriti na lažni prozorčić u koji treba unijeti svoje podatke za prijavu na Facebook. Ako unesete svoje korisničko ime i lozinku, nećete se prijaviti na Facebook nego ćete prevarantima dati svoje podatke za prijavu.

Kada prevaranti dobiju pristup vašim podacima, mogu se prijaviti na vaš profil u bilo kojem trenutku. Ako se to dogodi, gotovo je nemoguće da vratiti kontrolu nad svojim profilom.

Kako se zaštititi?

Za početak, nemojte kliknuti niti na jednu poveznicu ili privitak koji vam izgledaju sumnjivo. Čak i ako vam takav privitak pošalje dobar prijatelj, budite oprezni.

Osim toga, trebate imati jaku lozinku koju je poželjno mijenjati barem jednom mjesečno. Nemojte koristiti istu lozinku za više web lokacija.

Ako sumnjate da je vaš profil ugrožen, što prije promijenite lozinku. Što duže čekate, to će prevaranti imati više vremena da ukradu vaše osobne podatke, piše Komando.

Foto: Pixabay

Komentari