O mom faksu – Fakultet prometnih znanosti

Piše
Ana Leko

Oct 12, 2015

Danas se obilježava dan Prometnog fakulteta. Tim povodom donosimo vam priču o fakultetu i proslavi, ali i Prometni faks iz iskustva jednog studenta.

Fakultet prometnih znanosti kroz povijest

Tradicija Fakulteta veže se uz 1962. godinu kad je utemeljen studij PTT prometa. Prometni studij za izobrazbu stručnjaka visoke stručne spreme organizirao je Građevinski fakultet 1968. godine, s tim da je nastava bila interfakultetska uz sudjelovanje nastavnika Arhitektonskog, Ekonomskog, Elektrotehničkog, Građevinskog, Strojarsko-brodograđevnog i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1981. utemeljen je Centar prometnih znanosti s dvjema institucijama: Studij prometnih znanosti i Institut prometnih znanosti. Prvi se bavi znanstveno-nastavnim, a drugi znanstveno-istraživačkim radom u području prometa. U čitavom razdoblju postojanja interfakultetskog studija, u određenom je obliku postojao studij željezničkog prometa, no njegov stvarni početak veže se uz datum izdavanja rješenja, 13. travnja 1982. U tom rješenju navodi se da Studij prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu ispunjava uvjete za organizaciju i izvođenje nastave.

Fakultet prometnih znanosti smješten je na tri mjesta u gradu: Vukelićeva 4, Kušlanova 2 i Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska 83A, a posjeduje i prostorije u Zrakoplovnoj luci Lučko. Na Fakultetu djeluje 180 djelatnika, od toga 121 je nastavno osoblje, a u administraciji i ostalim službama 59 djelatnika.

Dan fakulteta

12. listopada obilježava se Dan prometnog fakulteta. Po običaju, ali i zbog prigodnog programa ne održava se nastava na svim lokacijama Fakulteta od 10 i 30 do 14 sati, a u ZUK Borongaj od 8 do 16 sati.

Student o studiju

Dvadesetjednogodišnji Marin Dokoza studira na Fakultetu prometnih znanosti na preddiplomskom studiju, smjer željeznički promet. Marin nam je ispričao kako je studirati na Prometu i koji su mu planovi nakon diplome.

Nekoliko riječi o fakultetu

Studiranje na Fakultetu prometnih znanosti je prilično ugodno. Fakultet nije lagan, ali nije niti najteži. Zahtijeva rad i puno uloženog truda te volje i ljubavi prema onom za što se školujemo.

Izazovi na Prometu

Izazov je savladati gradivo prve dvije godine koje se gotovo u niti jednom trenutnu ne dotiču struke već osnova mehanike, strojarstva, prava, ekonomike i ostalih područja. Nakon druge godine kada se upiše željeni smjer počinje učenje prave struke te su te godine zanimljivije, a samim time i lakše.

Prednosti studiranja su jako dobri uvjeti za rad i razvoj ideja i vlastitih projekata, veliki potencijal zapošljavanja koji je trenutno više okrenut prema inozemstvu, velike mogućnosti koje pruža rad u opremljenim laboratorijima.

Smjerovi na Prometu

Mogu se odabrati tri osnovna smjera: Aeronautika, Inteligentni Transportni Sustavi i Logistika te Promet. Svaki od navedenih smjerova dijeli se na više pod smjerova. Aeronautika se dijeli na kontrolu leta, civilne i vojne pilote, ITS i Logistika na Inteligentne Transportne Sustave i Logistiku, te Promet na Željeznički, Gradski, Cestovni, Zračni, Vodni, Poštanski te Informacijsko komunikacijski.

Studentske udruge i projekti

Na fakultetu postoji nekoliko studentskih udruga: Udruga studenata Fakulteta prometnih znanosti “TRANS“, Klub studenata Aeronautike, Studentski zbor Fakulteta prometnih znanosti te podružnica Hrvatske akademske zajednice.

Provode se razni projekti i istraživanja u organizaciji Fakulteta te organizaciji Udruga. Fakultet često radi prometne studije, planove razvoja prometnih sustava, istraživanja, brojanja prometa i sl. Udruga organizira Brucošijade, Kampusijadu, međunarodni projekt Prometijada, Logistički praktikum, List studenata Fakulteta prometnih znanosti PROM, radionice vezane za metode učenja, ERASMUS+ radionice, pomoć studentima pri razumijevanju studentskih prava i sl.

Osobni plan

Nakon fakulteta želja mi je raditi u području planiranja održivih sustava mobilnosti, organizacije željezničkog prometa integriranog sa gradskim prijevoznim modovima poput tramvajskog ili autobusnog. Najviše me zanima željeznički promet – putnički i teretni te planiranje prometa.

Savjeti za brucoše

Pozvao bi sve studente koje zanima promet, aeroanutika ili ITS i Logistika da upišu Fakultet prometnih znanosti samo ako ih to zanima i ako se žele razvijati u tom smjeru jer će im na kraju to odrediti hoće li će se zaposliti ili ne. Fakultet je daleko bolji od priča iz prošlosti i svakom ambicioznom studentu može pružiti sve za normalan razvoj i pripremu za posao nakon faksa. Savjet je da se puno trude, rade i uče i izvan vremena predavanja jer samo tako mogu razmišljati o zaposlenju u struci.

Korisne informacije

Kontakti

Web: www.fpz.unizg.hr

e-mail: fpz@fpz.hr

tel: 01/  2380 222

Foto: Silverije, Wiki

Komentari