Platiš školarinu, pa izgubiš pravo na prehranu

Piše
Iva Bucić

Dec 09, 2016

Na e-mail adresu rubrike Cinkaroš javila nam se splitska studentica koja je ove godine po drugi put postala brucošica. Osim što je iskeširala deset tisuća kuna za školarinu, ostala je bez prava na subvencioniranu prehranu.

Treba platiti i školarinu i hranu

Mnogi se studenti koji odluče promijeniti studij nađu u ovakvoj gabuli. Osim što trebaju iskeširati nekoliko tisuća za školarinu, postoji velika šansa da će ostati bez prava na subvencioniranu prehranu.

Lani sam početkom drugog semestra prestala ići na faks, i ove sam godine upisala Dentalnu medicinu, opet kao brucošica. Ali u studenom mi je iksica najednom prestala raditi. Na moje iznenađenje i muku što sad ne štima, dobila sam odgovor da budući da ja nisam ostvarila 18 ECTS bodova na prošloj godini, jer sam odustala u drugom semestru, nemam prava na subvencioniranu prehranu, kaže nam studentica, kojoj bi gubitak prava na subvencioniranu prehranu lakše pao da ove godine nije morala masno platiti školarinu: – Platila sam 10 tisuća kuna školarine, plus upisninu i ponovni prijemni i jako sam puno novca i žrtve dala da upišem ono što želim.

Što se školarine tiče, studentica zapravo nije imala previše izbora. Mogla je lani besplatno studirati, pa ove godine platiti školarinu ili je lani mogla upisati izvanredni studij i platiti školarinu, pa bi joj ove godine MZOS pokrio troškove na Dentalnoj medicini. Dakle, kako god bilo, MZOS plaća samo jednu godinu.

Bolji je bio stari Pravilnik

Kao i svaki tipičan student u ne baš sjajnoj ekonomskoj situaciji, putujem svaki dan po sat i pol, mijenjam dva busa, a pokaz je svaki mjesec 230 kuna za krntiju koja se pokvari svako malo. Ja cijeli dan koji provedem na faksu ili učeći u knjižnici nemam pravo na obrok?, pita ogorčena studentica i dodaje: – Restorane si ne mogu priuštiti, pa ni baš fast food i pekara nisu rješenje, posebno kada nemate vremena ni novca.

Osim studenata s manje od 18 ECTS-a, prema Pravilniku o prehrani studenata, pravo na subvenciju gube oni koji su u dvije godine uzastopno skupili manje od 36 ECTS-a te studenti koji po drugi put mijenjaju studij na istoj razini.

Studenti nam se tuže zbog ovog problema, trenutno smo u fazi razgovora s nadležnim Ministarstvom, međutim to je proces koji traje, priča studentski pravobranitelj Sveučilišta u Splitu, Ivan Jagnjić: – Naš prijedlog ide u pravcu vraćanja standarda i kriterija za dobivanje subvencionirane prehrane na staru razinu, odnosno onu prije zadnjih izmjena. Mi se nadamo da će naši prijedlozi naići na plodno tlo i da će u što skorijem roku ovaj problem biti i riješen.

U tome da je prijeko potreban novi Pravilnik sa splitskim se pravobraniteljem slaže i Leonardo Žagrić, pravobranitelj s riječkog Sveučilišta.

Rješenje problema vidim u novom pravilniku kojeg bi nova Vlada RH trebala donijeti. Ja sam osobno njima mislio poslati prijedloge izmjena i dopuna kada oni prijedlog novog pravilnika stave na javnu raspravu. Pravilnik koji je trenutno na snazi zasigurno nije pošten, no mislim da smo mogli naučiti kako pravo i pravda nisu istoznačnice te svi mi moramo poštovati zakonske i podzakonske propise neovisno o tome jesu li oni pravedni, poručuje Žagrić.

Sadašnji je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata na snazi od 2013. godine, a prije toga se nije mijenjao od 2001. godine. Stari je Pravilnik subvencioniranu prehranu osiguravao svim redovitim studentima, a pravo nisu imali jedino studenti izvanrednog i studija uz rad te strani državljani koji nisu stipendisti Ministarstva. MZOS smo priupitali kad se može očekivati novi Pravilnik, a odgovor čekamo.

Ja upravo rješavam problem studentice koja je na ovakav način izgubila svoja prava na prehranu. U njezinom slučaju pokušat ćemo se izboriti za neke programe pomoći koji se dodjeljuju na razini Sveučilišta, kaže Žagrić i napominje kako to zasigurno nije dobar način rješavanja problema, jer tu pomoć ne mogu dobiti svi studenti koji su izgubili svoja prava.

Dok ne dočekamo novi Pravilnik, studenti se trebaju snaći kako znaju. Najbolji prvi korak je obratiti se studentskim predstavnicima na fakultetu ili sveučilištu, a ako te što muči možeš se potužiti i nama u rubrici Cinkaroš.

I ti si ostao bez prava na subvencioniranu prehranu?

Komentari