Postani kreativan, razmišljaj kao Vizionar!

Piše
Lorena Sikavica

Feb 07, 2018

U sklopu studentskog natjecanja u području dizajna, Vizionar, održana su tri motivacijska predavanja pod nazivom “Razmišljaj kao Vizionar”.

Prvo predavanje “Kreativci se ne kriju u diplomama, nego u vama” održao je Igor Mladinović  – kreativni direktor agencije Imago u Stablu znanja u zagrebačkom Studentskom centru, 17.siječnja 2018.

Igor Mladinović

Drugo predavanje “Kako dizajnirati kao trkač”, održano je 30. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a predavač je bio Vladimir Končar – voditelj dizajn tima agencije Five. Posljednje predavanje “Moj put ili kako sam sačuvala dijete u sebi”, održala je modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović, 6.veljače na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Vladimir Končar

Igor Mladinović diplomirani je strojar bez dana rada u struci, voditelj restorana bez ugostiteljske škole te  kreativni direktor koji većinu dana posvećuje novim idejama. Igor je dao svoje viđenje kreativnosti i objasnio  zašto misli da kreativnost nije vezana samo uz umjetnost ili znanost. Govorio je o značenju vještina i talenta te istaknuo: “Ne bi trebalo kopirati uzore jer time ne stvaramo ništa novo, već nam osobni uzori trebaju biti izvor inspiracije.” Naglasio je kako su diplome bitne i važne jer se njima stječu vještine, no kako je ljubav prema poslu presudna: “Naš obrazovni sustav je jako antikreativan i ako si iole kreativan, on će ti izbiti kreativnost. Obrazovni sustav nije se mijenjao od industrijske revolucije, kad su ljudima trebali radnici. Nama danas ne trebaju radnici, radit će roboti umjesto nas. Nama trebaju ljudi koji razmišljaju drugačije.Vizionar je jedan od rijetkih primjera gdje možeš izraziti svoju kreativnost i  poduzeti korak prema drugačijem razmišljanju.”

Drugo predavanje  “Kako dizajnirati kao trkač” održao je Fiveov Vladimir Končar,  jedan od osnivača studija Revolucije i IoT startupa Amodo. U prvom dijelu predavanja je kroz osobnu priču o trčanju predstavio dizajn procesa potrebnog za izradu digitalnog proizvoda, dok se u drugom dijelu fokusirao na inspirativne primjere upotrebe dizajna i tehnologije kroz različite vrste projekata. Vladimir je rekao kako studenti trebaju iskoristiti svaku priliku i iskustvo koje im se pruža, a upravo je Vizionar jedna od prilika: “Sviđa mi se cijela ta inicijativa i način na koji su uključeni poslodavci i studenti jer motivira studente da vide malo šire od svojih klupa; ono što se događa na tržištu; upoznaju neke firme i stvore priliku u stvarnom životu što dok si student rijetko dobivaš.”

Aleksandra Dojčinović, vlasnica  brenda LeiLou čije haljine nose brojne hrvatske i svjetske poznate osobe, okupljenim budućim dizajnerima i poduzetnicima kroz primjere i crtice iz vlastitoga života, otkrila je tajnu uspjeha: “Uvijek si treba postaviti tri pitanja: tko želim biti, gdje želim biti i zašto želim biti upravo tamo. Moj odgovor na pitanje zašto, bio je zato što želim biti sretna.” Studentima je poručila kako nikada ne trebaju izgubiti dijete u sebi u čemu će im pomoći mašta, hrabrost, bezbrižnost i veselje, a otkrila je i otkud crpi inspiraciju za svoje kreacije: “Svi smo dio jednog globalnog mozga, samo je pitanje želiš li se povezati s njime. Inspiracija se nikada ne traži u izvanjskim stvarima, ona uvijek dolazi iznutra.”

Aleksandra Dojčinović

Motivacijska predavanja predstavljaju uvod u početak natjecanja Vizionar koje okuplja ambiciozne studente koji žele započeti karijeru u dizajnu i ostvariti svoj kreativni potencijal. Cilj ovog natjecanja je povezati studente, potaknuti poduzetnički duh i stvoriti najveće studentsko natjecanje iz područja dizajna. Više informacija o samom natjecanju i predavanjima možete doznati na službenoj web stranici kao i na Facebook stranici.

Komentari