Bolji studentski svijet: Dodijeljene nagrade Zlatni indeks

Piše
Ivona Radić

Mar 24, 2016

U srijedu, 23. ožujka u prostorima Hrvatskog državnog arhiva dodijeljene su nagrade Zlatni indeks studentske udruge eSTUDENT tvrtkama i poslodavcima koji su iznimno doprinijeli stvaranju boljeg studentskog svijeta.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change.

Svečana dodjela nagrada Zlatni indeks započela je znakovitim stihovima i nastupom studentskog zbora Lege Artis Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Već šestu godinu zaredom, studentska udruga eSTUDENT dodijelila je priznanja tvrtkama i poslodavcima koji su u najvećoj mjeri doprinijeli studentskom životu u Hrvatskoj, posebice u kontekstu pripreme za tržište rada. Za nagrade je konkuriralo čak 30 poduzeća u pet kategorija: stipendije, stručne prakse, ulaganje u studentske udruge i projekte, stručna potpora i organizacija projekata i najbolji imidž. Dodijeljena je i Posebna nagrada Povjerenstva.

zlatni indeks

Voditeljica projekta, Agneza Novogradec, zahvalila se svim tvrtkama na potpori pri stvaranju bolje studentske budućnosti, dodajući da su o dobitnicima ovogodišnjeg Zlatnog indeksa odlučile nijanse. Pri tome je poseban naglasak stavila na jedinstvenu ulogu poslodavaca kao prijateljske ruke koja rješava strah od svijeta tržišta rada i ruši predrasude.

zlatni indeks

Predsjednik udruge eSTUDENT, Luka Šlibar

Predsjednik udruge eSTUDENT, Luka Šlibar, proveo je prisutne kroz povijest i dosadašnje djelovanje udruge, koja se može pohvaliti s 12 godina iskustva, preko 300 uključenih volontera i preko 30 uspješno organiziranih projekata koji se nastavljaju iz godine u godinu. U stvaranju okoline koja omogućava pripremu za tržište rada i konkretno poslovno iskustvo koje je ključno za osobni i profesionalni razvoj svakog studenta nezamjenjivu ulogu imaju upravo poslodavci koji odvajaju svoje vrijeme, sredstva i stručna znanja za mlade nade poslovnog svijeta. Prema tome, Zlatni indeks funkcionira kao zatvaranje kruga suradnje studenata i poslodavaca.

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, izrazio je ponos na djelovanje udruge eSTUDENT te njezin doprinos ciljevima akademskog poduzetništva Sveučilišta u Zagrebu. Smatra da je s obzirom na broj studenata u Zagrebu, broj studentskih startupova još uvijek premali te se osvrnuo na suradnju Sveučilišta s Gradom Zagrebom u podupiranju studentskog poduzetništva i samozapošljavanja u Tehnološkom parku Zagreb. Jačanje poduzetničkog duha, uz uključivanje tih znanja u kurikulum, istaknula je i Lidija Horvatić, direktorica Odjela politike EU i međunarodnih poslova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Sandra Tomaš iz Instituta za razvoj obrazovanja pohvalila je inicijativu udruge eSTUDENT u ovom i drugim projektima, potvrdivši važnost stipendiranja studenata te društveno odgovorno poslovanje tvrtki u kontekstu potpore studenata.

Studenti ocjenjuju

Uslijedila je dodjela nagrada u kategoriji stipendija i stručnih praksa. Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika studentskih udruga diljem Hrvatske imalo je pred sobom težak zadatak, ali i stroge kriterije, poput broja stipendija i praksi, omjera iznosa stipendije i bruto dobiti poduzeća te razne kvalitativne kriterije.

zlatni indeks

U kategoriji stipendija nagradu Zlatni indeks osvojio je Rockwood Adriatic d.o.o. u kategoriji malih i srednjih poduzeća, a Privredna banka Zagreb u kategoriji velikih poduzeća. U kategoriji stručnih praksa malih i srednjih poduzeća Zlatni indeks otišao je u ruke Infinuma d.o.o. te Zagrebačkoj banki d.d. u kategoriji stručnih praksi velikih poduzeća.

Nakon drugog dirljivog nastupa studentskog zbora Lege Artis, dodijeljene su nagrade i u preostalim kategorijama. Za ulaganje u studentske udruge i projekte Zlatni indeks dodijeljen je Microsoftu Hrvatska u kategoriji malih i srednjih poduzeća te INA-i industriji nafte d.d. u kategoriji velikih poduzeća. Svojom stručnom potporom i pomoći pri organiziranju projekata Rimac automobili odnijeli su nagradu Zlatni indeks u kategoriji malih i srednjih poduzeća te Zagrebačka banka d.d. u kategoriji velikih poduzeća. U posljednjoj kategoriji za koju su se poduzeća mogla prijaviti nagrade Zlatni indeks pripale su Microsoftu Hrvatska u kategoriji najboljeg imidža malih i srednjih poduzeća te tvrtki Ericsson Nikola Tesla d.d. za najbolji imidž velikog poduzeća.

zlatni indeks

Studentski zbor Lege Artis

Posebna nagrada Povjerenstva u kategoriji malih i srednjih poduzeća pripala je tvrtki Inchoo iz Osijeka, kao jedinstvenom poslodavcu s područja Slavonije koji uspješno podupire studente u izlasku u poslovni svijet te funkcionira kao inkubator za nove poduzetnike. Zlatni indeks i Posebna nagrada Povjerenstva u kategoriji velikih poduzeća otišla je Styria grupi Hrvatska.

Svim tvrtkama sudionicima dodijeljeni su certifikati i zahvale za sudjelovanje, a završetkom ceremonije prisutni su se uputili u predvorje Hrvatskog državnog arhiva na izložbu studentskih radova “Vrt ostvarenih mogućnosti”. Svečana dodjela nagrada Zlatni indeks tako je završila potvrdom svog onog potencijala, talenta i kreativnosti koji upravo nagrađene tvrtke uspješno prepoznaju i podupiru.

Foto: eSTUDENT

Komentari