Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om

Piše
Petra Haleš

Oct 23, 2019

Infekcije HPV-om predstavljaju najčešće virusne spolno prenosive infekcije, a prenose se, ne samo svim oblicima spolnog odnosa (vaginalni, analni, oralni) sa zaraženom osobom, nego i kontaktom „kože na kožu ili sluznice” genitalne i perigenitalne regije.

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva nešto više od 300, a umire oko 100 žena.

S ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o bolesti i mogućnostima zaštite, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), NZZJZ „Dr. Andrija Štampar”, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju Vas na:

predstavljanje aktivnosti i ciljeva programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om” u četvrtak, 24. listopada, s početkom u 11.30 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (Donje Svetice 38).

O programu, ciljevima i dosadašnjim rezultatima Programa te važnosti cijepljenja protiv HPV infekcija, govorit će:

  • Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja,
  • akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH,
  • dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”,
  • dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i
  • Milan Bandić, dipl. politolog, gradonačelnik Grada Zagreba

Komentari