Projekt THEY : LIVE

Piše
Vedran Mikulić

Feb 01, 2021

Digitalno arhiviranje, kolaborativno, participativno i uključivo je alat kojim pomažemo u čuvanju individualnih i kolektivnih uspomena. 

U sklopu tek započetog projekta Kreativne Europe „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse” udruga ICARUS HR pomaže u prikupljanju sjećanja studenata zagrebačkog sveučilišta o svojim studentskim danima i utisaka sadašnjih studenata o njihovom trenutnom studentskom životu.

Projekt „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među spolovima, kao i društvenog i političkog angažiranja studenata.

Cilj projekta je poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti, korištenjem arhivskoga gradiva i uključivanjem u praticipativne umjetničke aktivnosti tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima.

Nositelj projekta je Dom kulture Studentski grad iz Beograda, a kao partneri se uz ICARUS HR pridružuju Institut za suvremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primijenjenih umjetnosti iz Rijeke i Facultad de Ciencias de la Comunicación Universidad Rey Juan Carlos Madrid.

Pridruženi partneri na projektu su Institut für Kunst im Kontext – Universität der Künste Berlin te Centar za primijenjenu povijest iz Beograda. Projektne aktivnosti započele su u rujnu 2020., a rezultati i završetak projekta planirani su u veljači 2023.

Koordinatorica projektnih aktivnosti za ICARUS HR, Vlatka Lemid naglasila je kako je uloga ICARUS HR u projektu prvenstveno usmjerena na edukaciju i savjetodavnu podršku partnerima u digitalnom arhiviranju, korištenju metoda i tehnika participativnih arhivskih praksi te pružanju digitalne infrastrukture za pohranu i objavu prikupljenog audio-vizualnog materijala.

Ostale ICARUS HR aktivnosti u sklopu projekta odnose se na prikupljanje audio-vizualnog materijala koji dokumentira život studenata Sveučilišta u Zagrebu od 1950-ih do danas i njihovo mrežno predstavljanje na platformi Topoteka i mrežnoj stranici projekta.

U sklopu projekta „Oni žive” – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”: http://theylive.eu/ otvaramo javno dostupnu digitalnu zbirku fotografske građe koja dokumentira život studenata u Studentskom domu „Stjepan Radić” u Zagrebu i to od njegove izgradnje do danas. Tražimo sadašnje i nekadašnje rezidente Doma koji žele sudjelovati u otkrivanju neispričane urbane povijesti ovog dijela Zagreba koji pripada generacijama studenata. Kako se mijenjao izgled studentskih soba? Koji su bili zajednički prostori i čemu su služili? Čime su se bavili studenti u svakodnevnom domskom životu? Kako su komunicirali? Što se sve izmijenilo tijekom vremena, a što je ostalo isto? Pozivamo nekadašnje i sadašnje rezidente Studentskog doma „Stjepan Radić” da podijele s nama fotografije iz svojih privatnih zbirki i ispričaju svoja sjećanja ili sadašnje dojmove.

Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@gmail.com.

Foto: x-ica.com

Komentari